Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ryżanka z paraguayo i bundzem

Ryżanka z paraquayo i bundzem

Ryżanka, czyli ryżowy zamiennik owsianki, z nietypowym dodatkiem. Bundz to ser, który raczej jadam w wytrawnych daniach. Na słodko sprawdził się jednak świetnie - miód genialnie do niego pasuje. Ta ryżanka to idealne śniadanie do pracy!

Składniki na 2 porcje:

  • Płatki ryżowe - 80g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 200ml
  • Chia - 2 łyżki
  • Bundz - 150g
  • Paraguayo (brzoskwinia Ufo) - 2szt
  • Miód - do smaku 

Mleko z wodą doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy płatki ryżowe i nasiona chia. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje.

Bundz i paraguayo kroimy w kostkę. 

Na porcji płatków układamy ser i brzoskwinię. Polewamy miodem zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi.

Ryżankę możemy podać od razu, na ciepło lub zapakować sobie na następny dzień do pracy.

Ryżanka z paraquayo i bundzem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty