Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ryżanka z paraguayo i bundzem

Ryżanka z paraquayo i bundzem

Ryżanka, czyli ryżowy zamiennik owsianki, z nietypowym dodatkiem. Bundz to ser, który raczej jadam w wytrawnych daniach. Na słodko sprawdził się jednak świetnie - miód genialnie do niego pasuje. Ta ryżanka to idealne śniadanie do pracy!

Składniki na 2 porcje:

  • Płatki ryżowe - 80g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 200ml
  • Chia - 2 łyżki
  • Bundz - 150g
  • Paraguayo (brzoskwinia Ufo) - 2szt
  • Miód - do smaku 

Mleko z wodą doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy płatki ryżowe i nasiona chia. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje.

Bundz i paraguayo kroimy w kostkę. 

Na porcji płatków układamy ser i brzoskwinię. Polewamy miodem zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi.

Ryżankę możemy podać od razu, na ciepło lub zapakować sobie na następny dzień do pracy.

Ryżanka z paraquayo i bundzem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty