Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Lekkie ciasto z lemon curd i malinami
Leciutki biszkopt przekładany masą śmietanową z lemon curd, udekorowany galaretką z malinami. To ciasto jest idealna na gorące dni!
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 110g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Lemon curd - 300g (z tego przepisu)
- Mascarpone - 250g
- Śmietanka - 200ml
- Żelatyna - 1 łyżeczka
- Galaretka malinowa - 1szt
- Żelatyna - 1 łyżka
- Maliny - 1 pełna szklanka
Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Studzimy. Kroimy na pół. Do blachy wyłożonej folią lub papierem wkładamy dolną połowę biszkoptu.
Przełożenie:
Żelatynę mieszamy w połowie szklanki gorącej wody, aż się rozpuści, studzimy. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i 150g lemon curd. Miksujemy aż do uzyskania dość gęstej, kremowej masy. Na końcu dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy,
Dolną część biszkoptu smarujemy pozostałym lemon curd. Na to wykładamy równomiernie krem z mascarpone, przykrywamy górnym biszkoptem.
Galaterka:
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że dodajemy dodatkową łyżeczkę żelatyny. Dodajemy maliny i pozostawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki i często zaglądamy czy już zaczyna się ścinać.
Na ciasto wykładamy już tężejącą galaretkę, ale nie spłynęła. Maliny rozkładamy równomiernie na całym cieście.
Ciasto podajemy koniecznie po mocnym schłodzeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz