Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Lekkie ciasto z lemon curd i malinami

Lekkie ciasto z lemon curd i malinami

 Leciutki biszkopt przekładany masą śmietanową z lemon curd, udekorowany galaretką z malinami. To ciasto jest idealna na gorące dni!

Składniki:
Biszkopt (robiłam na blasze 22x24cm):
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przełożenie:
  • Lemon curd - 300g (z tego przepisu)
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka - 200ml
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
Galaretka:
  • Galaretka malinowa - 1szt
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Maliny - 1 pełna szklanka


Biszkopt:

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Studzimy. Kroimy na pół.  Do blachy wyłożonej folią lub papierem wkładamy dolną połowę biszkoptu.


Przełożenie:

Żelatynę mieszamy w połowie szklanki gorącej wody, aż się rozpuści, studzimy. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i 150g lemon curd. Miksujemy aż do uzyskania dość gęstej, kremowej masy. Na końcu dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy,

Dolną część biszkoptu smarujemy pozostałym lemon curd. Na to wykładamy równomiernie krem z mascarpone, przykrywamy górnym biszkoptem.


Galaterka:

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że dodajemy dodatkową łyżeczkę żelatyny. Dodajemy maliny i pozostawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki i często zaglądamy czy już zaczyna się ścinać.

Na ciasto wykładamy już tężejącą galaretkę, ale nie spłynęła. Maliny rozkładamy równomiernie na całym cieście.


Ciasto podajemy koniecznie po mocnym schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty