Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Lekkie ciasto z lemon curd i malinami

Lekkie ciasto z lemon curd i malinami

 Leciutki biszkopt przekładany masą śmietanową z lemon curd, udekorowany galaretką z malinami. To ciasto jest idealna na gorące dni!

Składniki:
Biszkopt (robiłam na blasze 22x24cm):
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przełożenie:
  • Lemon curd - 300g (z tego przepisu)
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka - 200ml
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
Galaretka:
  • Galaretka malinowa - 1szt
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Maliny - 1 pełna szklanka


Biszkopt:

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Studzimy. Kroimy na pół.  Do blachy wyłożonej folią lub papierem wkładamy dolną połowę biszkoptu.


Przełożenie:

Żelatynę mieszamy w połowie szklanki gorącej wody, aż się rozpuści, studzimy. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i 150g lemon curd. Miksujemy aż do uzyskania dość gęstej, kremowej masy. Na końcu dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy,

Dolną część biszkoptu smarujemy pozostałym lemon curd. Na to wykładamy równomiernie krem z mascarpone, przykrywamy górnym biszkoptem.


Galaterka:

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że dodajemy dodatkową łyżeczkę żelatyny. Dodajemy maliny i pozostawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki i często zaglądamy czy już zaczyna się ścinać.

Na ciasto wykładamy już tężejącą galaretkę, ale nie spłynęła. Maliny rozkładamy równomiernie na całym cieście.


Ciasto podajemy koniecznie po mocnym schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty