Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Lekkie ciasto z lemon curd i malinami

Lekkie ciasto z lemon curd i malinami

 Leciutki biszkopt przekładany masą śmietanową z lemon curd, udekorowany galaretką z malinami. To ciasto jest idealna na gorące dni!

Składniki:
Biszkopt (robiłam na blasze 22x24cm):
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przełożenie:
  • Lemon curd - 300g (z tego przepisu)
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka - 200ml
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
Galaretka:
  • Galaretka malinowa - 1szt
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Maliny - 1 pełna szklanka


Biszkopt:

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Studzimy. Kroimy na pół.  Do blachy wyłożonej folią lub papierem wkładamy dolną połowę biszkoptu.


Przełożenie:

Żelatynę mieszamy w połowie szklanki gorącej wody, aż się rozpuści, studzimy. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i 150g lemon curd. Miksujemy aż do uzyskania dość gęstej, kremowej masy. Na końcu dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy,

Dolną część biszkoptu smarujemy pozostałym lemon curd. Na to wykładamy równomiernie krem z mascarpone, przykrywamy górnym biszkoptem.


Galaterka:

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że dodajemy dodatkową łyżeczkę żelatyny. Dodajemy maliny i pozostawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki i często zaglądamy czy już zaczyna się ścinać.

Na ciasto wykładamy już tężejącą galaretkę, ale nie spłynęła. Maliny rozkładamy równomiernie na całym cieście.


Ciasto podajemy koniecznie po mocnym schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty