Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Lemon curd - przepis na idealny cytrynowy krem


 Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Można użyć go do tortów, ciast, babeczek, ciasteczek i deserów. Po przygotowaniu, można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.

Składniki na około 400g gotowego kremu:

  • Sok z cytryn - 150ml
  • Jajka - 3szt
  • Masło ciepłe - 120g
  • Cukier - 200g
  • Skórka z 1-2 cytryn - opcjonalnie

Sok z cytryny, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i znów mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje.
Krem wykorzystujemy do dowolnych deserów - polecam przepis na cytrynowe tiramisu.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty