Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Babka czekoladowo-orzechowa
Pyszna i prosta babka czekoladowo-orzechowa. Jest lekka, bardzo puszysta i idealnie słodka. Dzięki mieszance do wypieku ciasta czekoladowego od Polskich Młynów zrobicie ją błyskawicznie!
Składniki:
- Mieszanka do wypieku ciasta czekoladowego Polskie Młyny - 1szt - dostępna na stronie sklepu www.skleppm.pl
- Jajka - 2szt
- Masło w temperaturze pokojowej - 40g
- Masło orzechowe - 40g (u mnie masło z kawałkami arachidów)
- Woda - 3 łyżki
- Orzechy włoskie - 2 garście
- Cukier puder do posypania
Do wypieku korzystałam z gotowej mieszanki, ale trochę zmieniłam przepis z opakowania i część masła wymieniłam na masło orzechowe. Dodałam też orzechy, ale dobrze sprawdzą się także kawałki czekolady, żurawina czy rodzynki.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy jajka, wodę i mieszankę. Całość miksujemy na wysokich obrotach przez 3-4 minuty, aby uzyskać gładką konsystencję.
Orzechy kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do formy dołączonej do mieszanki. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Studzimy.
Formę w bardzo łatwy sposób możemy rozłożyć, dzięki temu nie musimy wyjmować ciasta.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz