Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Babka czekoladowo-orzechowa

Pyszna i prosta babka czekoladowo-orzechowa. Jest lekka, bardzo puszysta i idealnie słodka. Dzięki mieszance do wypieku ciasta czekoladowego od Polskich Młynów zrobicie ją błyskawicznie!

Składniki:

  • Mieszanka do wypieku ciasta czekoladowego Polskie Młyny - 1szt - dostępna na stronie sklepu www.skleppm.pl
  • Jajka - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 40g
  • Masło orzechowe - 40g (u mnie masło z kawałkami arachidów)
  • Woda - 3 łyżki
  • Orzechy włoskie - 2 garście
  • Cukier puder do posypania

Do wypieku korzystałam z gotowej mieszanki, ale trochę zmieniłam przepis z opakowania i część masła wymieniłam na masło orzechowe. Dodałam też orzechy, ale dobrze sprawdzą się także kawałki czekolady, żurawina czy rodzynki. 

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy jajka, wodę i mieszankę. Całość miksujemy na wysokich obrotach przez 3-4 minuty, aby uzyskać gładką konsystencję. 

Orzechy kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.

Ciasto wykładamy do formy dołączonej do mieszanki. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Studzimy.

Formę w bardzo łatwy sposób możemy rozłożyć, dzięki temu nie musimy wyjmować ciasta. 

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 
Post sponsorowany
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty