Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Babka czekoladowo-orzechowa

Pyszna i prosta babka czekoladowo-orzechowa. Jest lekka, bardzo puszysta i idealnie słodka. Dzięki mieszance do wypieku ciasta czekoladowego od Polskich Młynów zrobicie ją błyskawicznie!

Składniki:

  • Mieszanka do wypieku ciasta czekoladowego Polskie Młyny - 1szt - dostępna na stronie sklepu www.skleppm.pl
  • Jajka - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 40g
  • Masło orzechowe - 40g (u mnie masło z kawałkami arachidów)
  • Woda - 3 łyżki
  • Orzechy włoskie - 2 garście
  • Cukier puder do posypania

Do wypieku korzystałam z gotowej mieszanki, ale trochę zmieniłam przepis z opakowania i część masła wymieniłam na masło orzechowe. Dodałam też orzechy, ale dobrze sprawdzą się także kawałki czekolady, żurawina czy rodzynki. 

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy jajka, wodę i mieszankę. Całość miksujemy na wysokich obrotach przez 3-4 minuty, aby uzyskać gładką konsystencję. 

Orzechy kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.

Ciasto wykładamy do formy dołączonej do mieszanki. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Studzimy.

Formę w bardzo łatwy sposób możemy rozłożyć, dzięki temu nie musimy wyjmować ciasta. 

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 
Post sponsorowany
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty