Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tarta korzenno-cytrynowa


Inne spojrzenie na świąteczne ciasto - tarta z ciasteczek korzennych z lemon curd i korzennym kremem śmietankowym. Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu - zrobicie ją bez pieczenia!

Składniki:
Tarta:
  • Ciasteczka korzenne - 250g
  • Masło - 70g
Krem:
  • Śmietanka 36% - 400g
  • Serek śmietankowy naturalny - 200g (może być też mascarpone)
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Przyprawa do piernika - 1 płaska łyżka
Dodatkowo:
  • Lemon curd - 150g z tego przepisu
  • Przyprawa do piernika do posypania (ewentualnie kakao)

 
Ciasteczka korzenne miksujemy na drobny pył. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy. Ciastem wykładamy spód i kawałek boków blachy. Może to być blacha do tarty, lub zwykła tortownica. Ważne, aby miała wyciągany spód, bo ciasto jest bardzo kruche.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Krem:
Śmietankę z pudrem ubijamy. Dodajemy porcjami serek śmietankowy i przyprawę do piernika.

Spód tarty smarujemy lemon curd i dekorujemy kremem śmietankowym. Całość posypujemy przyprawą do piernika. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto jest słodko-kwaśne, z mocną nutą korzenną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty