Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Tarta korzenno-cytrynowa


Inne spojrzenie na świąteczne ciasto - tarta z ciasteczek korzennych z lemon curd i korzennym kremem śmietankowym. Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu - zrobicie ją bez pieczenia!

Składniki:
Tarta:
  • Ciasteczka korzenne - 250g
  • Masło - 70g
Krem:
  • Śmietanka 36% - 400g
  • Serek śmietankowy naturalny - 200g (może być też mascarpone)
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Przyprawa do piernika - 1 płaska łyżka
Dodatkowo:
  • Lemon curd - 150g z tego przepisu
  • Przyprawa do piernika do posypania (ewentualnie kakao)

 
Ciasteczka korzenne miksujemy na drobny pył. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy. Ciastem wykładamy spód i kawałek boków blachy. Może to być blacha do tarty, lub zwykła tortownica. Ważne, aby miała wyciągany spód, bo ciasto jest bardzo kruche.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Krem:
Śmietankę z pudrem ubijamy. Dodajemy porcjami serek śmietankowy i przyprawę do piernika.

Spód tarty smarujemy lemon curd i dekorujemy kremem śmietankowym. Całość posypujemy przyprawą do piernika. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto jest słodko-kwaśne, z mocną nutą korzenną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty