Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Keks kokosowy


Keks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - aromatyczny i z dużą ilością słodkich bakalii! Sprawdźcie mój przepis na keks z dodatkiem mąki kokosowej i z wiórkami kokosowymi.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka kokosowa - 140g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Cukier - 140g
  • Jajka - 6szt
  • Jogurt - 1 łyżka
  • Kokos wiórki - 50g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Mieszanka keksowa - 300g
  • Rum, likier lub sok pomarańczowy do namoczenia bakalii
  • Cukier puder do posypania

Mieszankę keksową zalewamy rumem, likierem (najlepiej cytrusowym) lub sokiem. Zostawiamy na godzinę, po tym czasie odcedzamy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, po jednej sztuce, cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąki, proszek do pieczenia i wiórki, miksujemy. Na końcu dodajemy mieszankę keksową i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, w połowie przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekł się od góry.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty