Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Keks kokosowy


Keks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - aromatyczny i z dużą ilością słodkich bakalii! Sprawdźcie mój przepis na keks z dodatkiem mąki kokosowej i z wiórkami kokosowymi.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka kokosowa - 140g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Cukier - 140g
  • Jajka - 6szt
  • Jogurt - 1 łyżka
  • Kokos wiórki - 50g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Mieszanka keksowa - 300g
  • Rum, likier lub sok pomarańczowy do namoczenia bakalii
  • Cukier puder do posypania

Mieszankę keksową zalewamy rumem, likierem (najlepiej cytrusowym) lub sokiem. Zostawiamy na godzinę, po tym czasie odcedzamy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, po jednej sztuce, cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąki, proszek do pieczenia i wiórki, miksujemy. Na końcu dodajemy mieszankę keksową i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, w połowie przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekł się od góry.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty