Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Keks kokosowy


Keks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - aromatyczny i z dużą ilością słodkich bakalii! Sprawdźcie mój przepis na keks z dodatkiem mąki kokosowej i z wiórkami kokosowymi.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka kokosowa - 140g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Cukier - 140g
  • Jajka - 6szt
  • Jogurt - 1 łyżka
  • Kokos wiórki - 50g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Mieszanka keksowa - 300g
  • Rum, likier lub sok pomarańczowy do namoczenia bakalii
  • Cukier puder do posypania

Mieszankę keksową zalewamy rumem, likierem (najlepiej cytrusowym) lub sokiem. Zostawiamy na godzinę, po tym czasie odcedzamy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, po jednej sztuce, cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąki, proszek do pieczenia i wiórki, miksujemy. Na końcu dodajemy mieszankę keksową i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, w połowie przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekł się od góry.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty