Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rolady wołowe w sosie grzybowym
Piękne i pyszne danie idealne na świąteczny obiad. Rolady z wołowiny, nadziane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w sosie grzybowym.
Składniki:
- Wołowina (np udziec) - 4 plastry
- Musztarda - 4 łyżeczki
- Pieprz
- Kiełbasa - 1 laska
- Boczek kostka - 1 garść
- Cebula - 1 szt nieduża
- Marchew - 1 szt nieduża
- Ogórek kiszony - 1 szt
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Olej - 2 łyżki
- Ziele angielskie - 4 szt
- Liść laurowy - 3 szt
- Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
- Grzyby suszone - 3 garście
- Mąka pszenna - 2 płaskie łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Mięso na rolady rozbijamy. Każdy plaster obsypujemy pieprzem i smarujemy musztardą.
Kiełbasę, marchew, ogórka kiszonego i cebulę kroimy wzdłuż na 4
ćwiartki. Na każdym plastrze mięsa układamy kilka kostek boczku i po
kawałku kiełbasy, marchwi, cebuli i ogórka. Roladki zwijamy i związujemy
dość ciasno nicią.
Każdą roladę obtaczamy w mące.
Rolady smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż lekko się
zarumienią. Zalewamy wodą (ja dałam około 500ml), dodajemy ziele, pieprz
ziarnisty, liście, sól, pieprz i grzyby. Pod przykryciem na małym ogniu
dusimy, aż mięso będzie miękkie - potrwa to co najmniej 1,5 godziny.
Rolady wyciągamy na talerz i zdejmujemy nici. Zagęszczamy sos - mąkę
rozprowadzamy w około połowie szklanki wody i powoli dolewamy do sosu.
Gotujemy jeszcze minutę. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Rolady polewamy sosem.
Rolady można podać z kluskami, kopytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą
oraz surówką. Ja uwielbiam rolady z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :)
Bardzo dziękuję!
Usuńalez pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuń