Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Rolady wołowe w sosie grzybowym


Piękne i pyszne danie idealne na świąteczny obiad. Rolady z wołowiny, nadziane kiełbasą, boczkiem i warzywami, duszone w sosie grzybowym.

Składniki:

Rolady:
  • Wołowina (np udziec) - 4 plastry
  • Musztarda - 4 łyżeczki
  • Pieprz
  • Kiełbasa - 1 laska
  • Boczek kostka - 1 garść
  • Cebula - 1 szt nieduża
  • Marchew - 1 szt nieduża
  • Ogórek kiszony - 1 szt
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Grzyby suszone - 3 garście
  • Mąka pszenna - 2 płaskie łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Mięso na rolady rozbijamy. Każdy plaster obsypujemy pieprzem i smarujemy musztardą.
Kiełbasę, marchew, ogórka kiszonego i cebulę kroimy wzdłuż na 4 ćwiartki. Na każdym plastrze mięsa układamy kilka kostek boczku i po kawałku kiełbasy, marchwi, cebuli i ogórka. Roladki zwijamy i związujemy dość ciasno nicią.
Każdą roladę obtaczamy w mące.

Rolady smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Zalewamy wodą (ja dałam około 500ml), dodajemy ziele, pieprz ziarnisty, liście, sól, pieprz i grzyby. Pod przykryciem na małym ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie - potrwa to co najmniej 1,5 godziny.
Rolady wyciągamy na talerz i zdejmujemy nici. Zagęszczamy sos - mąkę rozprowadzamy w około połowie szklanki wody i powoli dolewamy do sosu. Gotujemy jeszcze minutę. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Rolady polewamy sosem.
Rolady można podać z kluskami, kopytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz surówką. Ja uwielbiam rolady z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty