Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kuskus perłowy z brokułem i pieczarkami


Kuskus perłowy jest u nas mniej popularny niż tradycyjny kuskus.Jest grubszy i wymaga gotowania. Mnie zachwycił smakiem i z pewnością włączę go do swojej diety. Z brokułem, pieczarkami i kremowym śmietanowym sosem jest świetnym dodatkiem do ryb i mięs.

Składniki:

  • Kuskus perłowy - 160g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieczarki - 400g
  • Brokuł - 1 główka
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Ser tarty twardy dojrzewający - 30g
  • Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze minutę.
Pieczarki myjemy i w razie potrzeby obieramy, kroimy w plasterki. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Pieczarki i brokuła dorzucamy na patelnię. Od razu dodajemy także kaszę, sól, pieprz, słodką paprykę i dolewamy 200ml wody. Pod przykryciem gotujemy około 7-8 minut (w razie potrzeby dolewamy trochę wody). W tym czasie kasza powinna lekko zmięknąć. Dodajemy śmietankę, tarty ser, zioła prowansalskie. Gotujemy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty