Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Lemon curd tiramisu - tiramisu cytrynowe

 

Włoski deser w bardziej orzeźwiającej wersji - tiramisu z dodatkiem lemon curd. Jest lekkie, puszyste i bardzo mocno cytrynowe. Takim deserem zachwycicie każdego!

Składniki:

  • Biszkopty podłużne - 200g
Do nasączenia:
  • Limoncello - 50ml (sprawdzi się też cytrynówka)
  • Woda przegotowana, ostudzona - 50ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
Krem:
  • Ser mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 250g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Lemon curd - 200g- z tego przepisu
Dekoracja:
  • Lemon curd - 100g

Krem:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy mascarpone. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa się połączy i zgęstnieje - zajmie to kilka minut. Na końcu dodajemy 200g lemon curd i mieszamy do połączenia.

W naczyniu wykładamy połowę biszkoptów. Nasączamy je alkoholem z wodą i cukrem. Wykładamy połowę kremu. Znów biszkopty, nasączenie i krem. Górę dekorujemy pozostałym lemon curd. Ja zrobiłam paski z kremu i rozprowadziłam je wykałaczką.

Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy mocno schłodzony.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty