Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Muffinki bananowe z białą czekoladą (na maślance)

 

Delikatne i puszyste muffinki z bananami i kawałkami białej czekolady. Najlepiej wykorzystać do nich mocno dojrzałe, słodkie banany. Te muffinki zrobicie bez użycia miksera!

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna - 220g
  • Mąka ziemniaczana - 80g
  • Cukier - 140g
  • Jajka - 2szt
  • Olej - 60ml
  • Maślanka - 250ml
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Banan dojrzały - 2szt
  • Czekolada biała - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania


Czekoladę siekamy na kawałki, odkładamy.
Banany rozgniatamy widelcem. Mieszamy z pozostałymi składnikami mokrymi: jajkami, olejem, maślanką.
Osobno mieszamy składniki suche: mąki, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Składniki suche wsypujemy do mokrych. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojoną czekoladę.
Ciasto wykładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty