Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Muffinki bananowe z białą czekoladą (na maślance)

 

Delikatne i puszyste muffinki z bananami i kawałkami białej czekolady. Najlepiej wykorzystać do nich mocno dojrzałe, słodkie banany. Te muffinki zrobicie bez użycia miksera!

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna - 220g
  • Mąka ziemniaczana - 80g
  • Cukier - 140g
  • Jajka - 2szt
  • Olej - 60ml
  • Maślanka - 250ml
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Banan dojrzały - 2szt
  • Czekolada biała - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania


Czekoladę siekamy na kawałki, odkładamy.
Banany rozgniatamy widelcem. Mieszamy z pozostałymi składnikami mokrymi: jajkami, olejem, maślanką.
Osobno mieszamy składniki suche: mąki, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Składniki suche wsypujemy do mokrych. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojoną czekoladę.
Ciasto wykładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty