Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Muffinki bananowe z białą czekoladą (na maślance)

 

Delikatne i puszyste muffinki z bananami i kawałkami białej czekolady. Najlepiej wykorzystać do nich mocno dojrzałe, słodkie banany. Te muffinki zrobicie bez użycia miksera!

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna - 220g
  • Mąka ziemniaczana - 80g
  • Cukier - 140g
  • Jajka - 2szt
  • Olej - 60ml
  • Maślanka - 250ml
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Banan dojrzały - 2szt
  • Czekolada biała - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania


Czekoladę siekamy na kawałki, odkładamy.
Banany rozgniatamy widelcem. Mieszamy z pozostałymi składnikami mokrymi: jajkami, olejem, maślanką.
Osobno mieszamy składniki suche: mąki, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Składniki suche wsypujemy do mokrych. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojoną czekoladę.
Ciasto wykładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty