Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Odwrócona babka cytrynowa z pomarańczami
Przepis na pyszne i piękne ciasto przygotowane w 10 minut - babka cytrynowa z plasterkami pomarańczy. Miękkie, puszyste i leciutkie ciasto otoczone słodkimi pomarańczami. Dzięki gotowej mieszance do wypieku babki cytrynowej, uda się każdemu.
Składniki:
- Mieszanka do wypieku babki cytrynowej Polskie Młyny - 1szt - dostępna na stronie sklepu www.skleppm.pl
- Jajka - 2szt
- Masło w temperaturze pokojowej - 90g
- Pomarańcze - 2szt - najlepiej niewoskowane
- Sok z pomarańczy - 1 łyżka
- Cukier - 2 płaskie łyżki
Pomarańcze dokładnie myjemy i szorujemy. Środkowe części kroimy w cienkie plasterki. Z końcówek wyciskamy sok. 1 łyżkę soku mieszamy z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawiamy.
Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Mieszankę do wypieku miksujemy z jajkami i masłem (lub margaryną) na wysokich obrotach przez 3-4 minuty. Gotowe!
Dołączoną do mieszanki formę smarujemy dokładnie sokiem z cukrem i wykładamy plasterkami pomarańczy.
Do środka wykładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Formę rozkładamy, dzięki temu nie uszkodzimy pomarańczy. Ostudzoną babkę skrawamy z góry (w razie potrzeby) i odwracamy.
Post sponsorowany
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz