Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Odwrócona babka cytrynowa z pomarańczami

 

Przepis na pyszne i piękne ciasto przygotowane w 10 minut - babka cytrynowa z plasterkami pomarańczy. Miękkie, puszyste i leciutkie ciasto otoczone słodkimi pomarańczami. Dzięki gotowej mieszance do wypieku babki cytrynowej, uda się każdemu.

Składniki:

  • Mieszanka do wypieku babki cytrynowej Polskie Młyny - 1szt - dostępna na stronie sklepu www.skleppm.pl
  • Jajka - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 90g
  • Pomarańcze - 2szt - najlepiej niewoskowane
  • Sok z pomarańczy - 1 łyżka
  • Cukier - 2 płaskie łyżki

Pomarańcze dokładnie myjemy i szorujemy. Środkowe części kroimy w cienkie plasterki. Z końcówek wyciskamy sok. 1 łyżkę soku mieszamy z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawiamy.

Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Mieszankę do wypieku miksujemy z jajkami i masłem (lub margaryną) na wysokich obrotach przez 3-4 minuty. Gotowe!

Dołączoną do mieszanki formę smarujemy dokładnie sokiem z cukrem i wykładamy plasterkami pomarańczy.

Do środka wykładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Formę rozkładamy, dzięki temu nie uszkodzimy pomarańczy. Ostudzoną babkę skrawamy z góry (w razie potrzeby) i odwracamy.

 

Post sponsorowany


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty