Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Odwrócona babka cytrynowa z pomarańczami

 

Przepis na pyszne i piękne ciasto przygotowane w 10 minut - babka cytrynowa z plasterkami pomarańczy. Miękkie, puszyste i leciutkie ciasto otoczone słodkimi pomarańczami. Dzięki gotowej mieszance do wypieku babki cytrynowej, uda się każdemu.

Składniki:

  • Mieszanka do wypieku babki cytrynowej Polskie Młyny - 1szt - dostępna na stronie sklepu www.skleppm.pl
  • Jajka - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 90g
  • Pomarańcze - 2szt - najlepiej niewoskowane
  • Sok z pomarańczy - 1 łyżka
  • Cukier - 2 płaskie łyżki

Pomarańcze dokładnie myjemy i szorujemy. Środkowe części kroimy w cienkie plasterki. Z końcówek wyciskamy sok. 1 łyżkę soku mieszamy z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawiamy.

Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Mieszankę do wypieku miksujemy z jajkami i masłem (lub margaryną) na wysokich obrotach przez 3-4 minuty. Gotowe!

Dołączoną do mieszanki formę smarujemy dokładnie sokiem z cukrem i wykładamy plasterkami pomarańczy.

Do środka wykładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Formę rozkładamy, dzięki temu nie uszkodzimy pomarańczy. Ostudzoną babkę skrawamy z góry (w razie potrzeby) i odwracamy.

 

Post sponsorowany


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty