Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Pierniczki z ziemniakami - super mięciutkie

Pierniki z ciasta z dodatkiem ziemniaków są wyjątkowo miękkie i puszyste. Zrobienie ich jest bardzo proste, więc można urządzić sobie świąteczne pieczenie z dziećmi! Przepis dostałam od koleżanki z pracy, a to najlepsze źródło sprawdzonych receptur kulinarnych ;)

Składniki - duża porcja:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Miód - 250ml
  • Cukier - 200g
  • Ziemniaki ugotowane - 250g (około 4 średnie)
  • Masło - 120g
  • Kakao - 1,5 łyżki
  • Jajko- 1szt 1 żółtko
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 1 łyżka
  • Dowolna dekoracja: lukier, polewa czekoladowa, kolorowe cukrowe ozdoby

Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i połączą. Po ostudzeniu dodajemy do nich jajko, żółtko zmielone ziemniaki i wszystkie składniki sypkie: mąkę, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ciasto mieszamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układamy bardzo blisko siebie, bo ciasteczka sporo wyrastają. Z tej porcji wyszło mi 5 blaszek małych pierniczków.
Pieczemy w 160 stopniach przez 6-8 minut (w zależności od grubości).
Po ostudzeniu pierniczki dekorujemy zgodnie z naszą inwencją. Ja użyłam lukru i cukrowych ozdób świątecznych.
Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku - długi czas pozostaną miękkie.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty