Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pierniczki z ziemniakami - super mięciutkie
Pierniki z ciasta z dodatkiem ziemniaków są wyjątkowo miękkie i puszyste. Zrobienie ich jest bardzo proste, więc można urządzić sobie świąteczne pieczenie z dziećmi! Przepis dostałam od koleżanki z pracy, a to najlepsze źródło sprawdzonych receptur kulinarnych ;)
Składniki - duża porcja:
- Mąka pszenna - 500g
- Miód - 250ml
- Cukier - 200g
- Ziemniaki ugotowane - 250g (około 4 średnie)
- Masło - 120g
- Kakao - 1,5 łyżki
- Jajko- 1szt 1 żółtko
- Przyprawa do piernika - 1 łyżka
- Soda oczyszczona - 1 łyżka
- Dowolna dekoracja: lukier, polewa czekoladowa, kolorowe cukrowe ozdoby
Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i
połączą. Po ostudzeniu dodajemy do nich jajko, żółtko zmielone ziemniaki
i wszystkie składniki sypkie: mąkę, przyprawę do piernika i sodę
oczyszczoną. Ciasto mieszamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy dość cienko,
lekko podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układamy bardzo blisko siebie, bo
ciasteczka sporo wyrastają. Z tej porcji wyszło mi 5 blaszek małych
pierniczków.
Pieczemy w 160 stopniach przez 6-8 minut (w zależności od grubości).
Po ostudzeniu pierniczki dekorujemy zgodnie z naszą inwencją. Ja użyłam lukru i cukrowych ozdób świątecznych.
Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku - długi czas pozostaną miękkie.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz