Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pierniczki z ziemniakami - super mięciutkie

Pierniki z ciasta z dodatkiem ziemniaków są wyjątkowo miękkie i puszyste. Zrobienie ich jest bardzo proste, więc można urządzić sobie świąteczne pieczenie z dziećmi! Przepis dostałam od koleżanki z pracy, a to najlepsze źródło sprawdzonych receptur kulinarnych ;)

Składniki - duża porcja:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Miód - 250ml
  • Cukier - 200g
  • Ziemniaki ugotowane - 250g (około 4 średnie)
  • Masło - 120g
  • Kakao - 1,5 łyżki
  • Jajko- 1szt 1 żółtko
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 1 łyżka
  • Dowolna dekoracja: lukier, polewa czekoladowa, kolorowe cukrowe ozdoby

Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i połączą. Po ostudzeniu dodajemy do nich jajko, żółtko zmielone ziemniaki i wszystkie składniki sypkie: mąkę, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ciasto mieszamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układamy bardzo blisko siebie, bo ciasteczka sporo wyrastają. Z tej porcji wyszło mi 5 blaszek małych pierniczków.
Pieczemy w 160 stopniach przez 6-8 minut (w zależności od grubości).
Po ostudzeniu pierniczki dekorujemy zgodnie z naszą inwencją. Ja użyłam lukru i cukrowych ozdób świątecznych.
Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku - długi czas pozostaną miękkie.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty