Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Limoncello - włoski likier cytrynowy

 

Limoncello to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów. Podawany jest najczęściej solo, mocno schłodzony, ale można pić go także z dodatkiem toniku. Tradycyjnie jest robiony z cytryn odmiany Sorrento, charakteryzujących się grubą skórką. Są one jednak w Polsce dość trudno dostępne, więc można je zastąpić innymi - najlepiej niewoskowanymi, ekologicznymi.

Składniki:

  • Cytryny - 15 szt (najlepiej odmiany sorrento)
  • Spirytus - 500ml
  • Woda - 750ml
  • Cukier - 500ml

Cytryny dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy skórki bardzo cienko, tylko żółtą część. Albedo, czyli wewnętrzna biała część skórki jest gorzka i nie powinna trafić do likieru. Skórkę można zdjąć obieraczką do warzyw lub ostrym nożykiem. Reszta cytryn nie będzie nam potrzebna, używany tylko skórek. 

Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 21 dni. W tym czasie skórki powinny zrobić się białe. 

Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy - 750 ml wody gotujemy z 500g cukru. Studzimy. Skórki odcedzamy - nie będą nam już potrzebne. Spirytus mieszamy z ostudzonym syropem cukrowym. Odstawiamy jeszcze na kilka dni. 

Podajemy mocno schłodzony!

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty