Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z falafelami

 

Fajny pomysł na wege obiad - dużo świeżych warzyw i chrupiące falafele. Sałatkę warto podać z frytkami lub chlebkiem z patelni.

Składniki na 2-3 porcje:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Olej do smażenia
Sałatka:
  • Miks sałat - 4 garście
  • Pomidor - 2szt
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Oliwki czarne - 1/4 szklanki
  • Papryka - 1szt
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Sól, pieprz
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej).
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

W tym czasie kroimy warzywa i rozkładamy na talerzach.
Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki.

Wracamy do falafeli.
Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.
Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kulki układamy na sałatce, całość polewamy sosem.

Do tej sałatki fajnie pasował będzie chlebek z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty