Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z falafelami

 

Fajny pomysł na wege obiad - dużo świeżych warzyw i chrupiące falafele. Sałatkę warto podać z frytkami lub chlebkiem z patelni.

Składniki na 2-3 porcje:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Olej do smażenia
Sałatka:
  • Miks sałat - 4 garście
  • Pomidor - 2szt
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Oliwki czarne - 1/4 szklanki
  • Papryka - 1szt
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Sól, pieprz
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej).
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

W tym czasie kroimy warzywa i rozkładamy na talerzach.
Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki.

Wracamy do falafeli.
Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.
Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kulki układamy na sałatce, całość polewamy sosem.

Do tej sałatki fajnie pasował będzie chlebek z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty