Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z falafelami

 

Fajny pomysł na wege obiad - dużo świeżych warzyw i chrupiące falafele. Sałatkę warto podać z frytkami lub chlebkiem z patelni.

Składniki na 2-3 porcje:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Olej do smażenia
Sałatka:
  • Miks sałat - 4 garście
  • Pomidor - 2szt
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Oliwki czarne - 1/4 szklanki
  • Papryka - 1szt
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Sól, pieprz
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej).
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

W tym czasie kroimy warzywa i rozkładamy na talerzach.
Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki.

Wracamy do falafeli.
Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.
Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kulki układamy na sałatce, całość polewamy sosem.

Do tej sałatki fajnie pasował będzie chlebek z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty