Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałatka z falafelami
Fajny pomysł na wege obiad - dużo świeżych warzyw i chrupiące falafele. Sałatkę warto podać z frytkami lub chlebkiem z patelni.
Składniki na 2-3 porcje:
Falafele:
- Ciecierzyca surowa - 200g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz, chilli
- Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
- kumin, kolendra, kardamon, cynamon
- Olej do smażenia
- Miks sałat - 4 garście
- Pomidor - 2szt
- Rzodkiewka - 1 pęczek
- Oliwki czarne - 1/4 szklanki
- Papryka - 1szt
- Jogurt naturalny - 100g
- Majonez - 2 łyżki
- Cukier - szczypta
- Sól, pieprz
- Oregano - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed
przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie
puszkowej).
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do
mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym
przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki
dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co
najmniej pół godziny.
W tym czasie kroimy warzywa i rozkładamy na talerzach.
Przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki.
Wracamy do falafeli.
Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały.
Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3
minuty z każdej strony.
Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kulki układamy na sałatce, całość polewamy sosem.
Do tej sałatki fajnie pasował będzie chlebek z tego przepisu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz