Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kurczak z warzywami w galarecie tymbalik


Mięso z kurczaka z warzywami i pieczarkami w galarecie. To idealne danie na imprezę - ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie.

Składniki (na 2 keksówki):

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Pieprz ziarna - 1 łyżeczka
  • Lubczyk korzeń mielony - 1/2 łyżeczki
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Pieczarki konserwowe - 150g
  • Ogórki konserwowe mini - 150g
  • Papryka konserwowa - 150g
  • Żelatyna - według instrukcji (około 3-4 łyżki na 1l wywaru)

Marchew i pietruszkę szorujemy lub obieramy, kroimy na kawałki. Ćwiartki z kurczaka, warzywa, lubczyk, ziele, liście laurowe, cebulę zalewamy około 2-3 litrami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ja używałam szybkowaru i gotowałam 30 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku gotujemy około 1,5-2 godzin. Wyciągamy mięso, po ostudzeniu obieramy i kroimy.
Mięso mieszamy z pieczarkami, ogórkami i pokrojoną papryką. Wykładamy do naczyń - ja użyłam dwóch keksówek, ale można także zrobić galarety w mniejszych pojemnikach.
Wywar przecedzamy. Odlewamy 2 litry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy. Żelatynę (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu) rozpuszczamy z kilku chochlach wywaru i bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do odłożonego, gorącego wywaru. Mieszamy i zalewamy mięso z warzywami. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty