Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kurczak z warzywami w galarecie tymbalik
Mięso z kurczaka z warzywami i pieczarkami w galarecie. To idealne danie na imprezę - ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie.
Składniki (na 2 keksówki):
- Ćwiartki z kurczaka - 4szt
- Ziele angielskie - 5szt
- Liście laurowe - 4szt
- Pieprz ziarna - 1 łyżeczka
- Lubczyk korzeń mielony - 1/2 łyżeczki
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Cebula suszona - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
- Pieczarki konserwowe - 150g
- Ogórki konserwowe mini - 150g
- Papryka konserwowa - 150g
- Żelatyna - według instrukcji (około 3-4 łyżki na 1l wywaru)
Marchew i pietruszkę szorujemy lub obieramy, kroimy na kawałki.
Ćwiartki z kurczaka, warzywa, lubczyk, ziele, liście laurowe, cebulę
zalewamy około 2-3 litrami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy,
aż mięso będzie bardzo miękkie. Ja używałam szybkowaru i gotowałam 30
minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku gotujemy około 1,5-2
godzin. Wyciągamy mięso, po ostudzeniu obieramy i kroimy.
Mięso mieszamy z pieczarkami, ogórkami i pokrojoną papryką. Wykładamy do
naczyń - ja użyłam dwóch keksówek, ale można także zrobić galarety w
mniejszych pojemnikach.
Wywar przecedzamy. Odlewamy 2 litry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy. Żelatynę (ilość zgodnie z
instrukcją na opakowaniu) rozpuszczamy z kilku chochlach wywaru i
bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do odłożonego, gorącego wywaru.
Mieszamy i zalewamy mięso z warzywami. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki
na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz