Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Kurczak z warzywami w galarecie tymbalik


Mięso z kurczaka z warzywami i pieczarkami w galarecie. To idealne danie na imprezę - ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie.

Składniki (na 2 keksówki):

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Pieprz ziarna - 1 łyżeczka
  • Lubczyk korzeń mielony - 1/2 łyżeczki
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Pieczarki konserwowe - 150g
  • Ogórki konserwowe mini - 150g
  • Papryka konserwowa - 150g
  • Żelatyna - według instrukcji (około 3-4 łyżki na 1l wywaru)

Marchew i pietruszkę szorujemy lub obieramy, kroimy na kawałki. Ćwiartki z kurczaka, warzywa, lubczyk, ziele, liście laurowe, cebulę zalewamy około 2-3 litrami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ja używałam szybkowaru i gotowałam 30 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku gotujemy około 1,5-2 godzin. Wyciągamy mięso, po ostudzeniu obieramy i kroimy.
Mięso mieszamy z pieczarkami, ogórkami i pokrojoną papryką. Wykładamy do naczyń - ja użyłam dwóch keksówek, ale można także zrobić galarety w mniejszych pojemnikach.
Wywar przecedzamy. Odlewamy 2 litry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy. Żelatynę (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu) rozpuszczamy z kilku chochlach wywaru i bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do odłożonego, gorącego wywaru. Mieszamy i zalewamy mięso z warzywami. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty