Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z indykiem i czarnuszką


Pyszna sałatka idealna na śniadanie do pracy - makaron, dużo warzyw, indyk i zdrowe ziarna czarnuszki.

Składniki na 2 porcje:

  • Indyk filet - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, pomidory suszone w proszku, pieprz, sól
  • Makaron  - 100g. Wybierzcie grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu. Gorąco polecam makarony od Nudli Śląskich - nawet następnego dnia się nie kleją i smakują świetnie!
  • Roszponka - 3 garście
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Papryka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Czarnuszka - 2 łyżeczki

Indyka kroimy w kostkę. Mieszamy z łyżeczką oleju i przyprawami - solą, pieprzem, paprykami, suszonymi pomidorami. Smażymy po kilka minut z obu stron - długość smażenia zależy od wielkości kawałków.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wybierzcie makaron grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu.
Paprykę kroimy w paski, pomidory suszone w kostkę, oliwki na plasterki, a pomidory na połówki.
Łączymy indyka, makaron, wszystkie warzywa, czarnuszkę, olej spod pomidorów i przyprawy. Dokładanie mieszamy. Sałatka jest pyszna na świeżo, a jeszcze lepsza po przegryzieniu się.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty