Polecane
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka makaronowa z indykiem i czarnuszką
Pyszna sałatka idealna na śniadanie do pracy - makaron, dużo warzyw, indyk i zdrowe ziarna czarnuszki.
Składniki na 2 porcje:
- Indyk filet - 300g
- Olej - 1 łyżeczka
- Papryka słodka, ostra, pomidory suszone w proszku, pieprz, sól
- Makaron - 100g. Wybierzcie grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu. Gorąco polecam makarony od Nudli Śląskich - nawet następnego dnia się nie kleją i smakują świetnie!
- Roszponka - 3 garście
- Pomidory cherry - 10szt
- Papryka - 1szt
- Oliwki - 10szt
- Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
- Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
- Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Czarnuszka - 2 łyżeczki
Indyka kroimy w kostkę. Mieszamy z łyżeczką oleju i przyprawami -
solą, pieprzem, paprykami, suszonymi pomidorami. Smażymy po kilka minut z
obu stron - długość smażenia zależy od wielkości kawałków.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wybierzcie makaron grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu.
Paprykę kroimy w paski, pomidory suszone w kostkę, oliwki na plasterki, a pomidory na połówki.
Łączymy indyka, makaron, wszystkie warzywa, czarnuszkę, olej spod
pomidorów i przyprawy. Dokładanie mieszamy. Sałatka jest pyszna na
świeżo, a jeszcze lepsza po przegryzieniu się.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz