Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka makaronowa z indykiem i czarnuszką


Pyszna sałatka idealna na śniadanie do pracy - makaron, dużo warzyw, indyk i zdrowe ziarna czarnuszki.

Składniki na 2 porcje:

  • Indyk filet - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, pomidory suszone w proszku, pieprz, sól
  • Makaron  - 100g. Wybierzcie grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu. Gorąco polecam makarony od Nudli Śląskich - nawet następnego dnia się nie kleją i smakują świetnie!
  • Roszponka - 3 garście
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Papryka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Czarnuszka - 2 łyżeczki

Indyka kroimy w kostkę. Mieszamy z łyżeczką oleju i przyprawami - solą, pieprzem, paprykami, suszonymi pomidorami. Smażymy po kilka minut z obu stron - długość smażenia zależy od wielkości kawałków.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wybierzcie makaron grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu.
Paprykę kroimy w paski, pomidory suszone w kostkę, oliwki na plasterki, a pomidory na połówki.
Łączymy indyka, makaron, wszystkie warzywa, czarnuszkę, olej spod pomidorów i przyprawy. Dokładanie mieszamy. Sałatka jest pyszna na świeżo, a jeszcze lepsza po przegryzieniu się.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty