Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Sałatka makaronowa z indykiem i czarnuszką


Pyszna sałatka idealna na śniadanie do pracy - makaron, dużo warzyw, indyk i zdrowe ziarna czarnuszki.

Składniki na 2 porcje:

  • Indyk filet - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, pomidory suszone w proszku, pieprz, sól
  • Makaron  - 100g. Wybierzcie grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu. Gorąco polecam makarony od Nudli Śląskich - nawet następnego dnia się nie kleją i smakują świetnie!
  • Roszponka - 3 garście
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Papryka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Czarnuszka - 2 łyżeczki

Indyka kroimy w kostkę. Mieszamy z łyżeczką oleju i przyprawami - solą, pieprzem, paprykami, suszonymi pomidorami. Smażymy po kilka minut z obu stron - długość smażenia zależy od wielkości kawałków.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wybierzcie makaron grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu.
Paprykę kroimy w paski, pomidory suszone w kostkę, oliwki na plasterki, a pomidory na połówki.
Łączymy indyka, makaron, wszystkie warzywa, czarnuszkę, olej spod pomidorów i przyprawy. Dokładanie mieszamy. Sałatka jest pyszna na świeżo, a jeszcze lepsza po przegryzieniu się.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty