Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z burakiem i serem pleśniowym


Wyśmienita sałatka z perłowym kuskusem, pieczonym burakiem, gruszką i serem. Świetne połączenie słodkich, ostrych i słonych smaków. Sałatka idealne na lekką kolację lub pudełkowe śniadanie.

Składniki:

  • Kuskus perłowy - 100g
  • Burak pieczony - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt
  • Ser z niebieską pleśnią - 100g
Sos:
  • Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżeczka
  • Sos ostry (a`la tabasco) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

W przepisie użyłam upieczonego już buraka - piekłam go przy okazji pieczenia ciasta ;). Jeśli przygotowujecie go specjalnie do sałatki to w zamkniętym naczyniu żaroodpornym pieczemy w 200 stopniach przez godzinę i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Kuskus perłowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Gruszkę i ser kroimy w kostkę.
Składniki na sos łączymy.
Mieszamy kaszę, buraka, gruszkę i sos. Doprawiamy pieprzem i posypujemy pokrojonym serem.
Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty