Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z burakiem i serem pleśniowym


Wyśmienita sałatka z perłowym kuskusem, pieczonym burakiem, gruszką i serem. Świetne połączenie słodkich, ostrych i słonych smaków. Sałatka idealne na lekką kolację lub pudełkowe śniadanie.

Składniki:

  • Kuskus perłowy - 100g
  • Burak pieczony - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt
  • Ser z niebieską pleśnią - 100g
Sos:
  • Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżeczka
  • Sos ostry (a`la tabasco) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

W przepisie użyłam upieczonego już buraka - piekłam go przy okazji pieczenia ciasta ;). Jeśli przygotowujecie go specjalnie do sałatki to w zamkniętym naczyniu żaroodpornym pieczemy w 200 stopniach przez godzinę i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Kuskus perłowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Gruszkę i ser kroimy w kostkę.
Składniki na sos łączymy.
Mieszamy kaszę, buraka, gruszkę i sos. Doprawiamy pieprzem i posypujemy pokrojonym serem.
Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty