Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Strudel świąteczny


Strudel z kapustą, grzybami i śliwkami - idealny do wigilijnego barszczu. Jest dużo prostszy i mniej czasochłonny niż pierogi czy uszka. Smakuje świetnie na ciepło i zimno!

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g + do podsypania stolnicy
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 60ml
  • Masło - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Śliwki suszone - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
Do posmarowania:
  • Jajko - 1szt
  • Mak

 Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy (wywar można wykorzystać do zrobienia zupy).
Grzyby i śliwki kroimy drobno, cebulę kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy.

Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zarumieni. Dodajemy kapustę, grzyby i śliwki i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do ostudzenia.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.
Odrywamy mały kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Wycinamy za pomocą foremek świąteczne wzory - u mnie choinki i gwiazdki.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na kształt prostokąta i grubość około 3 mm.
Na ciasto wykładamy farsz. Zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem. Wycięte świąteczne dekoracje z ciasta smarujemy jajkiem z obu stron i przyklejamy do ciasta, lekko dociskając.


Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, w połowie najlepiej przykryć papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za mocno.
Strudel na zimno kroi się lepiej niż na ciepło.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty