Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Domowa kawa zbożowa


Kawa zbożowa to napój popularny szczególnie na terenach wiejskich. Mój tata wspominał, że u rodziny na wsi nie pijało się herbaty, a właśnie kawę ze zbóż. Przygotowuje się ją z prażonych ziaren jęczmienia, żyta, pszenicy, orkiszu czy owsa, często dodając korzeń cykorii lub buraka cukrowego. Taki napój nie ma kofeiny i może być spożywany przez dzieci. Ja najbardziej lubię z mlekiem i cukrem lub miodem.

Składniki:

  • Ziarna zbóż - u mnie jęczmień - 200g
  • Korzeń cykorii - 50g

Moją kawę przygotowałam z jęczmienia, ale możecie użyć innych zbóż. Najlepiej kupić je na targu - kosztują grosze.
Korzeń cykorii jest trudniej dostępny, mi udało się kupić mielony, w jednym z hipermarketów.
Ziarna przebieramy, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Prażymy na patelni, na niedużym ogniu, aż do zbrązowienia. Cały czas mieszamy, aby ziarna się nie przypaliły - kawa będzie wtedy gorzka. Tu potrzeba trochę cierpliwości ;)
Ziarna studzimy, a potem mielimy w młynku, moździerzu lub za pomocą blendera. Mieszamy ze zmielonym korzeniem cykorii.

4 łyżeczki kawy zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Napój podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty