Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kasza jęczmienna z szynką i warzywami
Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzięcza dodatkowi musztardy francuskiej. To bardzo prosty i szybki obiad.
Składniki na 4 porcje:
- Wieprzowina - mięso od szynki - 400g
- Olej - 1 łyżka
- Kasza jęczmienna - 180g
- Cukinia mała - 2szt
- Por - 1szt
- Papryka - 2szt (u mnie żółta i czerwona)
- Czosnek - 2 ząbki
- Pieczarki - 300g
- Bulion - 600ml
- Musztarda francuska - 1 łyżka
- Pieprz, sól, papryka słodka
Mięso kroimy w paseczki. Smażymy na tłuszczu przez 2 minuty.
Dodajemy pokrojone warzywa - pora, papryki, cukinie, plasterki ząbków
czosnku oraz pieczarki. Małych cukinii nie trzeba obierać, bez skórki
szybko by się rozpadły. Pieczarki wystarczy pokroić na ćwiartki. Całość
zalewamy bulionem. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem.
Kaszę jęczmienną płuczemy i również dodajemy do garnka. Doprawiamy
musztardą, solą, pieprzem, papryką słodką. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Danie trzeba często mieszać, aby kasza się nie przypaliła.
W razie potrzeby dolewać wody, ale nie za dużo, danie powinno być
gęste.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz