Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

 

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzięcza dodatkowi musztardy francuskiej. To bardzo prosty i szybki obiad.

Składniki na 4 porcje:

  • Wieprzowina - mięso od szynki - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Kasza jęczmienna - 180g
  • Cukinia mała - 2szt
  • Por - 1szt
  • Papryka - 2szt (u mnie żółta i czerwona)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieczarki - 300g
  • Bulion - 600ml
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Pieprz, sól, papryka słodka

Mięso kroimy w paseczki. Smażymy na tłuszczu przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa - pora, papryki, cukinie, plasterki ząbków czosnku oraz pieczarki. Małych cukinii nie trzeba obierać, bez skórki szybko by się rozpadły. Pieczarki wystarczy pokroić na ćwiartki. Całość zalewamy bulionem. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem.
Kaszę jęczmienną płuczemy i również dodajemy do garnka. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem, papryką słodką. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Danie trzeba często mieszać, aby kasza się nie przypaliła. W razie potrzeby dolewać wody, ale nie za dużo, danie powinno być gęste.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty