Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka idealna do grilla

Sałatka idealna do grilla

Bardzo prosta sałatka z pomidorem i ogórkiem w lekkim sosie czosnkowym. Świetnie sprawdzi się jako świeży dodatek do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • Pomidor - 3szt duże (u mnie malinowe)
  • Ogórek szklarniowy - 1szt (lub 2 gruntowe)
  • Cebula czerwona - 1szt

Sos:

  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona ostra - szczypta
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz i sól - do smaku 

Pomidora kroimy w kostkę (można wcześniej obrać go ze skórki). Ogórka również kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. 

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy jogurt, majonez, czosnek i przyprawy. Sos dokładnie mieszamy i łączymy z warzywami.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty