Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka idealna do grilla

Sałatka idealna do grilla

Bardzo prosta sałatka z pomidorem i ogórkiem w lekkim sosie czosnkowym. Świetnie sprawdzi się jako świeży dodatek do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • Pomidor - 3szt duże (u mnie malinowe)
  • Ogórek szklarniowy - 1szt (lub 2 gruntowe)
  • Cebula czerwona - 1szt

Sos:

  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona ostra - szczypta
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz i sól - do smaku 

Pomidora kroimy w kostkę (można wcześniej obrać go ze skórki). Ogórka również kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. 

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy jogurt, majonez, czosnek i przyprawy. Sos dokładnie mieszamy i łączymy z warzywami.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty