Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Sałatka idealna do grilla

Sałatka idealna do grilla

Bardzo prosta sałatka z pomidorem i ogórkiem w lekkim sosie czosnkowym. Świetnie sprawdzi się jako świeży dodatek do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • Pomidor - 3szt duże (u mnie malinowe)
  • Ogórek szklarniowy - 1szt (lub 2 gruntowe)
  • Cebula czerwona - 1szt

Sos:

  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona ostra - szczypta
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz i sól - do smaku 

Pomidora kroimy w kostkę (można wcześniej obrać go ze skórki). Ogórka również kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. 

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy jogurt, majonez, czosnek i przyprawy. Sos dokładnie mieszamy i łączymy z warzywami.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty