Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Azjatycka zupa na kaczych udkach

Azjatycka zupa na kaczych udkach

Bardzo aromatyczna zupa, lekko słodka dzięki dodatkowi mleka kokosowego i pasty Laksa. Bulion na kaczych udkach nadaje bogatego, głębokiego smaku.

Składniki:

Bulion:

  • Kacze udka - 2szt
  • Włoszczyzna - 1 pęczek
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Liście limonki kafir - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka

Zupa:

  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta Laksa - 50g
  • Papryka - 1szt duża
  • Kukurydza konserwowa - 70g
  • Marchew - 1szt
  • Passata pomidorowa - 100ml
  • Szczypior - 1 pęczek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Makaron - 200g (u mnie sojowy)
  • Sezam - do posypania (opcjonalnie) 

Bulion.

Do garnka wkładamy udka kaczki, włoszczyznę, grzyby, suszoną cebulę, liście, kulki i sos sojowy. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Ja skróciłam czas gotowania przez użycie szybkowaru - gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia.  

Bulion odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu obieramy udka od kości, pozbywamy się skóry. Mięso rwiemy. Wybieramy także ugotowane grzyby - dobrze pasują do zupy.


Zupa właściwa.

Paprykę kroimy w paski (można wcześniej obrać ze skórki), marchew kroimy w słupki, kukurydzę odcedzamy.

Do odcedzonego bulionu dodajemy mleko kokosowe, passatę i pastę laksa. Podgrzewamy, a kiedy zacznie się gotować dodajemy marchew, paprykę, kukurydzę, grzyby i obrane mięso z udek. Gotujemy całość około 5-10 minut na małym ogniu. 

Doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W miseczkach układamy makaron, zalewamy gorącą zupą. Całość można jeszcze posypać sezamem.


Komentarze

  1. Ojej, ta jest chyba jeszcze lepsza, niż ta dyniowa! Z kaczym udkiem i grzybami - wypas...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty