Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Azjatycka zupa na kaczych udkach
Bardzo aromatyczna zupa, lekko słodka dzięki dodatkowi mleka kokosowego i pasty Laksa. Bulion na kaczych udkach nadaje bogatego, głębokiego smaku.
Składniki:
Bulion:
- Kacze udka - 2szt
- Włoszczyzna - 1 pęczek
- Grzyby suszone - 1 garść
- Cebula suszona - 1 łyżeczka
- Liście limonki kafir - 4szt
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 6szt
- Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
- Sos sojowy - 1 łyżka
Zupa:
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta Laksa - 50g
- Papryka - 1szt duża
- Kukurydza konserwowa - 70g
- Marchew - 1szt
- Passata pomidorowa - 100ml
- Szczypior - 1 pęczek
- Sól i pieprz do smaku
- Makaron - 200g (u mnie sojowy)
- Sezam - do posypania (opcjonalnie)
Bulion.
Do garnka wkładamy udka kaczki, włoszczyznę, grzyby, suszoną cebulę, liście, kulki i sos sojowy. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Ja skróciłam czas gotowania przez użycie szybkowaru - gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia.
Bulion odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu obieramy udka od kości, pozbywamy się skóry. Mięso rwiemy. Wybieramy także ugotowane grzyby - dobrze pasują do zupy.
Zupa właściwa.
Paprykę kroimy w paski (można wcześniej obrać ze skórki), marchew kroimy w słupki, kukurydzę odcedzamy.
Do odcedzonego bulionu dodajemy mleko kokosowe, passatę i pastę laksa. Podgrzewamy, a kiedy zacznie się gotować dodajemy marchew, paprykę, kukurydzę, grzyby i obrane mięso z udek. Gotujemy całość około 5-10 minut na małym ogniu.
Doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany pęczek szczypiorku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W miseczkach układamy makaron, zalewamy gorącą zupą. Całość można jeszcze posypać sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ojej, ta jest chyba jeszcze lepsza, niż ta dyniowa! Z kaczym udkiem i grzybami - wypas...
OdpowiedzUsuń