Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Łopatka duszona w młodej kapuście

Łopatka duszona w młodej kapuście

Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego smaku potrawie. Danie jest bardzo proste i nawet początkujący kucharze bez problemu sobie z nim poradzą.

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa - 700g
  • Cebula - 3szt
  • Marchew - 2szt
  • Kapusta młoda - 1 mała główka
  • Olej - 2 łyżki
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - 1/4 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz - do smaku

Łopatkę najlepiej przygotować około 2 godziny przed gotowaniem -  kroimy ją w grubszą kostkę i nacieramy przyprawami. Wstawiamy do lodówki, wyciągamy na pół godziny przed gotowaniem.

Kawałki mięsa smażymy na oleju, aż lekko się zarumienią z każdej strony. Dodajemy cebule pokrojone w piórka, marchewki pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć (powinno wystarczyć 10-15 minut). 

W tym czasie kroimy kapustę w grubą kostkę, Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze 15-20 minut. Doprawiamy do smaku.

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej łopatki jest puree ziemniaczane z musztardą francuską z tego przepisu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty