Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Łopatka duszona w młodej kapuście

Łopatka duszona w młodej kapuście

Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego smaku potrawie. Danie jest bardzo proste i nawet początkujący kucharze bez problemu sobie z nim poradzą.

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa - 700g
  • Cebula - 3szt
  • Marchew - 2szt
  • Kapusta młoda - 1 mała główka
  • Olej - 2 łyżki
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - 1/4 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz - do smaku

Łopatkę najlepiej przygotować około 2 godziny przed gotowaniem -  kroimy ją w grubszą kostkę i nacieramy przyprawami. Wstawiamy do lodówki, wyciągamy na pół godziny przed gotowaniem.

Kawałki mięsa smażymy na oleju, aż lekko się zarumienią z każdej strony. Dodajemy cebule pokrojone w piórka, marchewki pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć (powinno wystarczyć 10-15 minut). 

W tym czasie kroimy kapustę w grubą kostkę, Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze 15-20 minut. Doprawiamy do smaku.

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej łopatki jest puree ziemniaczane z musztardą francuską z tego przepisu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty