Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Łopatka duszona w młodej kapuście

Łopatka duszona w młodej kapuście

Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego smaku potrawie. Danie jest bardzo proste i nawet początkujący kucharze bez problemu sobie z nim poradzą.

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa - 700g
  • Cebula - 3szt
  • Marchew - 2szt
  • Kapusta młoda - 1 mała główka
  • Olej - 2 łyżki
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - 1/4 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz - do smaku

Łopatkę najlepiej przygotować około 2 godziny przed gotowaniem -  kroimy ją w grubszą kostkę i nacieramy przyprawami. Wstawiamy do lodówki, wyciągamy na pół godziny przed gotowaniem.

Kawałki mięsa smażymy na oleju, aż lekko się zarumienią z każdej strony. Dodajemy cebule pokrojone w piórka, marchewki pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć (powinno wystarczyć 10-15 minut). 

W tym czasie kroimy kapustę w grubą kostkę, Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze 15-20 minut. Doprawiamy do smaku.

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej łopatki jest puree ziemniaczane z musztardą francuską z tego przepisu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty