Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ogórki kiszone z cytryną i chilli
Składniki na 3 litrowy słoik:
- Ogórki - ilość zależy od wielkości
- Cytryna - 1szt
- Papryczka chilli - 1-2 szt
- Woda - 1 litr
- Sól - 1 łyżka
- Liście winogron, porzeczki, wiśni - 1-2szt
- Koper - 1 baldach
- Gorczyca - 1 łyżeczka
- Czosnek - 3 ząbki
- Wódka (opcjonalnie) - 2 łyżki
Ogórki robiłam w 3 litrowym słoiku. Słoik oczywiście dokładnie myjemy.
Cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy na ćwiartki. Papryczki kroimy, jeśli wolicie mniej ostre przetwory, pozbądźcie się pestek ze środka papryczek.
Do słoika wkładamy liście, koper, gorczycę i obrane ząbki czosnku. Układamy ogórki dość ciasno, przekładając je ćwiartkami cytryny i kawałkami chilli.
Ciepłą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Do wody można także dodać wódki (ogórki powinny dzięki niej pozostać twardsze i bardziej chrupiące). Zalewamy ogórki. Jeśli zlewy jest zbyt mało, dorabiamy jeszcze trochę.
Słoik zamykamy, ale niezbyt szczelnie. Wstawiamy do miski lub na tacę, bo może się z niego wylewać. Pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Jeśli chcecie zostawić ogórki na później, po 2-3 dniach zamykamy je szczelnie i wynosimy w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy). Po kilku tygodniach będą nadawały się do jedzenia.
Ogórki można także jeść na świeżo, jako małosolne, wtedy pozostawiamy je w ciepłym miejscu do 2 tygodni. My jedliśmy je po około tygodniu po zrobieniu i były pyszne.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz