Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ogórki kiszone z cytryną i chilli

Ogórki kiszone z cytryną i chilli

Ogórki kiszone w nieco innym wydaniu - lekko pikantne dzięki chilli i z delikatnym cytrynowym posmakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki na 3 litrowy słoik:

  • Ogórki - ilość zależy od wielkości
  • Cytryna - 1szt
  • Papryczka chilli - 1-2 szt
  • Woda - 1 litr
  • Sól - 1 łyżka
  • Liście winogron, porzeczki, wiśni - 1-2szt
  • Koper - 1 baldach
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Wódka (opcjonalnie) - 2 łyżki

Ogórki robiłam w 3 litrowym słoiku. Słoik oczywiście dokładnie myjemy. 

Cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy na ćwiartki. Papryczki kroimy, jeśli wolicie mniej ostre przetwory, pozbądźcie się pestek ze środka papryczek. 

Do słoika wkładamy liście, koper, gorczycę i obrane ząbki czosnku. Układamy ogórki dość ciasno, przekładając je ćwiartkami cytryny i kawałkami chilli. 

Ciepłą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Do wody można także dodać wódki (ogórki powinny dzięki niej pozostać twardsze i bardziej chrupiące). Zalewamy ogórki. Jeśli zlewy jest zbyt mało, dorabiamy jeszcze trochę.

Słoik zamykamy, ale niezbyt szczelnie. Wstawiamy do miski lub na tacę, bo może się z niego wylewać. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. 

Jeśli chcecie zostawić ogórki na później, po 2-3 dniach zamykamy je szczelnie i wynosimy w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy). Po kilku tygodniach będą nadawały się do jedzenia.

Ogórki można także jeść na świeżo, jako małosolne, wtedy pozostawiamy je w ciepłym  miejscu do 2 tygodni. My jedliśmy je po około tygodniu po zrobieniu i były pyszne.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty