Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Ogórki kiszone z cytryną i chilli

Ogórki kiszone z cytryną i chilli

Ogórki kiszone w nieco innym wydaniu - lekko pikantne dzięki chilli i z delikatnym cytrynowym posmakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki na 3 litrowy słoik:

  • Ogórki - ilość zależy od wielkości
  • Cytryna - 1szt
  • Papryczka chilli - 1-2 szt
  • Woda - 1 litr
  • Sól - 1 łyżka
  • Liście winogron, porzeczki, wiśni - 1-2szt
  • Koper - 1 baldach
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Wódka (opcjonalnie) - 2 łyżki

Ogórki robiłam w 3 litrowym słoiku. Słoik oczywiście dokładnie myjemy. 

Cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy na ćwiartki. Papryczki kroimy, jeśli wolicie mniej ostre przetwory, pozbądźcie się pestek ze środka papryczek. 

Do słoika wkładamy liście, koper, gorczycę i obrane ząbki czosnku. Układamy ogórki dość ciasno, przekładając je ćwiartkami cytryny i kawałkami chilli. 

Ciepłą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Do wody można także dodać wódki (ogórki powinny dzięki niej pozostać twardsze i bardziej chrupiące). Zalewamy ogórki. Jeśli zlewy jest zbyt mało, dorabiamy jeszcze trochę.

Słoik zamykamy, ale niezbyt szczelnie. Wstawiamy do miski lub na tacę, bo może się z niego wylewać. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. 

Jeśli chcecie zostawić ogórki na później, po 2-3 dniach zamykamy je szczelnie i wynosimy w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy). Po kilku tygodniach będą nadawały się do jedzenia.

Ogórki można także jeść na świeżo, jako małosolne, wtedy pozostawiamy je w ciepłym  miejscu do 2 tygodni. My jedliśmy je po około tygodniu po zrobieniu i były pyszne.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty