Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pieczone warzywa do słoika
Pieczone warzywa w słoiku to mój tegoroczny przebój! Sprawdzają się idealnie jako baza to bruschetty lub dodatek do makaronu.
- Bakłażan - 2szt
- Papryka - 3szt
- Cebula - 4szt małe
- Oliwa - 2 łyżki
- Sól, pieprz
- Pomidory - 450g
- Pomidory suszone - 3 łyżki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy.
Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po lekkim ostudzeniu warzywa kroimy zgodnie z naszymi upodobaniami - w grubszą lub mniejszą kostkę, można je także zblendować. Ja kroję w dość drobną kostkę.
Warzywa wkładamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. Teraz dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż zaczną się gotować. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody.
Porcje warzyw wkładamy do wyparzonych słoików i lekko zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut, dokręcamy. Odstawiamy do góry dnem na 24 godziny.
Słoiki odstawiamy w chłodne miejsce. Najczęściej używam warzyw do zapiekanek na chrupiącym pieczywie, z dodatkiem oliwek i mozzarelli.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz