Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pieczone warzywa do słoika

Pieczone warzywa do słoika

Pieczone warzywa w słoiku to mój tegoroczny przebój! Sprawdzają się idealnie jako baza to bruschetty lub dodatek do makaronu.

Składniki:
  • Bakłażan - 2szt
  • Papryka - 3szt
  • Cebula - 4szt małe
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Pomidory - 450g
  • Pomidory suszone - 3 łyżki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy.

Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po lekkim ostudzeniu warzywa kroimy zgodnie z naszymi upodobaniami - w grubszą lub mniejszą kostkę, można je także zblendować. Ja kroję w dość drobną kostkę.

Warzywa wkładamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. Teraz dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż zaczną się gotować. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody. 

Porcje warzyw wkładamy do wyparzonych słoików i lekko zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut, dokręcamy. Odstawiamy do góry dnem na 24 godziny. 

Słoiki odstawiamy w chłodne miejsce. Najczęściej używam warzyw do zapiekanek na chrupiącym pieczywie, z dodatkiem oliwek i mozzarelli.

Pieczone warzywa do słoika





Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty