Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sałatka z pieczonym bakłażanem i fetą
Sałatka z pieczonymi i świeżymi warzywami, serem feta i chrupiącymi pestkami dyni. To pyszne i zdrowe danie, idealne do pracy lub jako dodatek do grilla.
Składniki:
- Bakłażan - 1szt
- Pomidory cherry - 8szt
- Nektarynka lub brzoskwinia - 1szt
- Cebula czerwona - 2szt
- Sól, pieprz
- Oliwa - 3 łyżki
- Świeże zioła - u mnie rozmaryn i tymianek
- Ogórek zielony - 1szt
- Sałatka - 5-6 liści
- Ser feta - 200g
- Sos balsamiczny - do dekoracji
- Pestki dyni - 4 łyżki
Bakłażana kroimy w kostkę, pomidory w ćwiartki, nektarynki i cebule na mniejsze kawałki. Całość polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na górze układamy gałązki świeżych ziół.
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem 25 minut.
Po pieczeniu zdejmujemy zioła, warzywa przekładamy do miski pozostawiamy do ostudzenia.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Odstawiamy do ostudzenia.
Ogórka kroimy w plasterki, sałatę kroimy lub rwiemy. Do grillowanych warzyw dodajemy świeże. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę dzielimy na porcje, do każdej kruszymy ser feta, polewamy sosem balsamicznym i dodajemy chrupiące pestki.
Sałatkę podajemy po schłodzeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz