Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z pieczonym bakłażanem i fetą

Sałatka z pieczonym bakłażanem i fetą

Sałatka z pieczonymi i świeżymi warzywami, serem feta i chrupiącymi pestkami dyni. To pyszne i zdrowe danie, idealne do pracy lub jako dodatek do grilla.

Składniki:

  • Bakłażan - 1szt
  • Pomidory cherry - 8szt
  • Nektarynka lub brzoskwinia - 1szt
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Sól, pieprz
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Świeże zioła - u mnie rozmaryn i tymianek

  • Ogórek zielony - 1szt
  • Sałatka - 5-6 liści
  • Ser feta - 200g
  • Sos balsamiczny - do dekoracji
  • Pestki dyni - 4 łyżki

Bakłażana kroimy w kostkę, pomidory w ćwiartki, nektarynki i cebule na mniejsze kawałki. Całość polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na górze układamy gałązki świeżych ziół.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem 25 minut.

Sałatka z pieczonym bakłażanem i fetą

Po pieczeniu zdejmujemy zioła, warzywa przekładamy do miski pozostawiamy do ostudzenia.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Odstawiamy do ostudzenia.

Ogórka kroimy w plasterki, sałatę kroimy lub rwiemy. Do grillowanych warzyw dodajemy świeże. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatkę dzielimy na porcje, do każdej kruszymy ser feta, polewamy sosem balsamicznym i dodajemy chrupiące pestki. 

Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty