Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

 

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

Pyszne i proste danie idealna na letni dzień - makaron z pieczonymi warzywami, słodką, kremową burratą i aromatyczną rukolą.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Burrata - 2szt
  • Spaghetti - 250g
  • Cukinia - 2szt małe
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Świeże zioła (u mnie rozmaryn, tymianek, cząber)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Rukola - 2 garście

Warzywa kroimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy. Na górze układamy gałązki świeżych ziół.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

Na 15 minut przed końcem pieczenia nastawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje dodajemy spaghetti i gotujemy około 10-13 minut. Odlewamy wodę (można zostawić dosłownie 1 łyżkę). 

Z warzyw zdejmujemy zioła, nie będą nam już potrzebne. Do makaronu wrzucamy warzywa i dokładnie mieszamy.

Na talerzach układamy porcję makaronu z warzywami, po połowie burraty i odrobinę rukoli. Całość przed podaniem można jeszcze posypać pieprzem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty