Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

 

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

Pyszne i proste danie idealna na letni dzień - makaron z pieczonymi warzywami, słodką, kremową burratą i aromatyczną rukolą.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Burrata - 2szt
  • Spaghetti - 250g
  • Cukinia - 2szt małe
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Świeże zioła (u mnie rozmaryn, tymianek, cząber)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Rukola - 2 garście

Warzywa kroimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy. Na górze układamy gałązki świeżych ziół.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

Na 15 minut przed końcem pieczenia nastawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje dodajemy spaghetti i gotujemy około 10-13 minut. Odlewamy wodę (można zostawić dosłownie 1 łyżkę). 

Z warzyw zdejmujemy zioła, nie będą nam już potrzebne. Do makaronu wrzucamy warzywa i dokładnie mieszamy.

Na talerzach układamy porcję makaronu z warzywami, po połowie burraty i odrobinę rukoli. Całość przed podaniem można jeszcze posypać pieprzem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty