Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

 

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

Pyszne i proste danie idealna na letni dzień - makaron z pieczonymi warzywami, słodką, kremową burratą i aromatyczną rukolą.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Burrata - 2szt
  • Spaghetti - 250g
  • Cukinia - 2szt małe
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Świeże zioła (u mnie rozmaryn, tymianek, cząber)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Rukola - 2 garście

Warzywa kroimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy. Na górze układamy gałązki świeżych ziół.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Spaghetti z pieczonymi warzywami i burratą

Na 15 minut przed końcem pieczenia nastawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje dodajemy spaghetti i gotujemy około 10-13 minut. Odlewamy wodę (można zostawić dosłownie 1 łyżkę). 

Z warzyw zdejmujemy zioła, nie będą nam już potrzebne. Do makaronu wrzucamy warzywa i dokładnie mieszamy.

Na talerzach układamy porcję makaronu z warzywami, po połowie burraty i odrobinę rukoli. Całość przed podaniem można jeszcze posypać pieprzem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty