Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Chorizo i ziemniaki z bobem
Kiełbaski chorizo można przygotować na grillu lub na patelni. Świetnie komponują się z ziemniakami z bobem, kukurydzą i dużą ilością natki pietruszki lub kolendry.
Składniki:
- Kiełbaski chorizo na grilla - 400g
- Ziemniaki - 600g
- Bób ugotowany, obrany - 200g
- Kukurydza - 50g
- Papryka - 1szt
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
- Pietruszka lub kolendra świeża - 1 pęczek
Ziemniaki szorujemy lub obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanej patelni z olejem, aż zarumienią się z obu stron. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na niedużym ogniu, aż ziemniaki lekko zmiękną. Dodajemy bób, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, kukurydzę i przyprawę meksykańską. Dusimy razem pod przykryciem, aż ziemniaki będą gotowe. Co jakiś czas mieszamy. Pół pęczka pietruszki lub kolendry siekamy i dodajemy pod koniec smażenia.
Kiełbaski smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni na niedużym ogniu, lub grillujemy. Obracamy, aby zarumieniły się z każdej strony. Długość grillowania zależy od grubości kiełbasek, u mnie trwało to około 5 minut.
Na talerzu układamy kiełbaski i ziemniaki. Przed podaniem posypujemy pozostałą zieleniną
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz