Rozgrzewający napój na przeziębienie
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetny domowy sposób na pierwsze objawy przeziębienia. Można także spożywać go profilaktycznie w jesienno-zimowym okresie. Składniki: Woda ciepła (max 40 stopni) - 1 litr Limonka - 1szt Sok z imbiru - 2 łyżki (lub korzeń świeży ok 5cm) Pyłek pszczeli - 2 łyżki Anyż - 4 gwiazdki Kardamon suszony całe ziarno - 1 łyżeczka Goździki - 1 łyżeczka Słodzidło do smaku - u mnie stewia, ale może być miód Limonki sparzamy, kroimy na plasterki lub cząstki. Do dzbanka wkładamy limonki, pyłek pszczeli, sok z imbiru lub obrany i drobno pokrojony imbir, kardamon, goździki i anyż. Całość zalewamy ciepłą wodą w temperaturze do 40 stopni. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. Można przygotować napar rano i cały dzień pić po trochę. Przed podaniem napój podgrzewamy lekko (znów nie przekraczając 40 stopni) lub dodajemy do niego trochę ciepłej wody. Dosładzamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz