Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gniecione ziemniaki z parmezanem

Gniecione ziemniaki z parmezanem

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku - gniecione ziemniaki z piekarnika. Są świetne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. W lecie polecam zestawić je z tzatzikami.

Składniki:

  • Ziemniaki małe - 10szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
  • Chipotle mielone - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Parmigiano Reggiano - 2 łyżki 


Ziemniaki szorujemy, ale nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ziemniaki i dociskamy je np. kubkiem lekko wgniatając. Powinny pęknąć, ale nie rozpaść się zupełnie. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków, chipotle, papryką i pieprzem ziołowym. Na końcu każdego posypujemy porcją parmezanu.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20-25 minut. 

Podajemy samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty