Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rozgrzewający napój na przeziębienie

Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetny domowy sposób na pierwsze objawy przeziębienia. Można także spożywać go profilaktycznie w jesienno-zimowym okresie. Składniki: Woda ciepła (max 40 stopni) - 1 litr Limonka - 1szt Sok z imbiru - 2 łyżki (lub korzeń świeży ok 5cm) Pyłek pszczeli - 2 łyżki Anyż - 4 gwiazdki Kardamon suszony całe ziarno - 1 łyżeczka Goździki - 1 łyżeczka Słodzidło do smaku - u mnie stewia, ale może być miód Limonki sparzamy, kroimy na plasterki lub cząstki. Do dzbanka wkładamy limonki, pyłek pszczeli, sok z imbiru lub obrany i drobno pokrojony imbir, kardamon, goździki i anyż. Całość zalewamy ciepłą wodą w temperaturze do 40 stopni. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. Można przygotować napar rano i cały dzień pić po trochę.  Przed podaniem napój podgrzewamy lekko (znów nie przekraczając 40 stopni) lub dodajemy do niego trochę ciepłej wody. Dosładzamy do smaku.

Gniecione ziemniaki z parmezanem

Gniecione ziemniaki z parmezanem

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku - gniecione ziemniaki z piekarnika. Są świetne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. W lecie polecam zestawić je z tzatzikami.

Składniki:

  • Ziemniaki małe - 10szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
  • Chipotle mielone - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Parmigiano Reggiano - 2 łyżki 


Ziemniaki szorujemy, ale nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ziemniaki i dociskamy je np. kubkiem lekko wgniatając. Powinny pęknąć, ale nie rozpaść się zupełnie. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków, chipotle, papryką i pieprzem ziołowym. Na końcu każdego posypujemy porcją parmezanu.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20-25 minut. 

Podajemy samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty