Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Hot Dog w stylu iberyjskim

Hot Dog w stylu iberyjskim

Dziś dzień hot doga, więc warto poświętować na bogato. Taki wypasiony hot dog bez problemu zastąpi obiad. Hiszpańskie dodatki: chorizo, nachosy i papryczki padron, rewelacyjnie podkręcają jego smak. 

Składniki:

  • Półbagietka - 2szt (u mnie z ziarnami)
  • Parówki lub frankfurterki - 2szt
  • Sałata lodowa - 2-3 liście
  • Kiełbasa chorizo - 8 cienkich plasterków
  • Nachos - 2 garście
  • Papryczki padron - 250g
  • Sól (najlepiej gruboziarnista) - 1/3 łyżeczki

Sos:

  • Passata pomidorowa - 80g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka

Zaczynamy od sosu. Mieszamy passtę, koncentrat, ostry sos, sok z limonki, cukier i przyprawę. 

Parówki lub frankfurterki gotujemy.

Na suchej patelni smażymy chorizo, ale się zarumieni. Zdejmujemy chorizo z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucamy papryczki padron. Posypujemy solą i smażymy do zarumienienia z obu stron.

Bułki nacinamy. Smarujemy porządnie sosem. W każdej układamy porcję pokrojonej w paski sałaty, parówkę, plasterki chorizo i lekko połamane nachosy. Podajemy z gorącymi papryczkami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty