Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Hot Dog w stylu iberyjskim

Hot Dog w stylu iberyjskim

Dziś dzień hot doga, więc warto poświętować na bogato. Taki wypasiony hot dog bez problemu zastąpi obiad. Hiszpańskie dodatki: chorizo, nachosy i papryczki padron, rewelacyjnie podkręcają jego smak. 

Składniki:

  • Półbagietka - 2szt (u mnie z ziarnami)
  • Parówki lub frankfurterki - 2szt
  • Sałata lodowa - 2-3 liście
  • Kiełbasa chorizo - 8 cienkich plasterków
  • Nachos - 2 garście
  • Papryczki padron - 250g
  • Sól (najlepiej gruboziarnista) - 1/3 łyżeczki

Sos:

  • Passata pomidorowa - 80g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka

Zaczynamy od sosu. Mieszamy passtę, koncentrat, ostry sos, sok z limonki, cukier i przyprawę. 

Parówki lub frankfurterki gotujemy.

Na suchej patelni smażymy chorizo, ale się zarumieni. Zdejmujemy chorizo z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucamy papryczki padron. Posypujemy solą i smażymy do zarumienienia z obu stron.

Bułki nacinamy. Smarujemy porządnie sosem. W każdej układamy porcję pokrojonej w paski sałaty, parówkę, plasterki chorizo i lekko połamane nachosy. Podajemy z gorącymi papryczkami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty