Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Hot Dog w stylu iberyjskim

Hot Dog w stylu iberyjskim

Dziś dzień hot doga, więc warto poświętować na bogato. Taki wypasiony hot dog bez problemu zastąpi obiad. Hiszpańskie dodatki: chorizo, nachosy i papryczki padron, rewelacyjnie podkręcają jego smak. 

Składniki:

  • Półbagietka - 2szt (u mnie z ziarnami)
  • Parówki lub frankfurterki - 2szt
  • Sałata lodowa - 2-3 liście
  • Kiełbasa chorizo - 8 cienkich plasterków
  • Nachos - 2 garście
  • Papryczki padron - 250g
  • Sól (najlepiej gruboziarnista) - 1/3 łyżeczki

Sos:

  • Passata pomidorowa - 80g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka

Zaczynamy od sosu. Mieszamy passtę, koncentrat, ostry sos, sok z limonki, cukier i przyprawę. 

Parówki lub frankfurterki gotujemy.

Na suchej patelni smażymy chorizo, ale się zarumieni. Zdejmujemy chorizo z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucamy papryczki padron. Posypujemy solą i smażymy do zarumienienia z obu stron.

Bułki nacinamy. Smarujemy porządnie sosem. W każdej układamy porcję pokrojonej w paski sałaty, parówkę, plasterki chorizo i lekko połamane nachosy. Podajemy z gorącymi papryczkami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty