Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Hot Dog w stylu iberyjskim

Hot Dog w stylu iberyjskim

Dziś dzień hot doga, więc warto poświętować na bogato. Taki wypasiony hot dog bez problemu zastąpi obiad. Hiszpańskie dodatki: chorizo, nachosy i papryczki padron, rewelacyjnie podkręcają jego smak. 

Składniki:

  • Półbagietka - 2szt (u mnie z ziarnami)
  • Parówki lub frankfurterki - 2szt
  • Sałata lodowa - 2-3 liście
  • Kiełbasa chorizo - 8 cienkich plasterków
  • Nachos - 2 garście
  • Papryczki padron - 250g
  • Sól (najlepiej gruboziarnista) - 1/3 łyżeczki

Sos:

  • Passata pomidorowa - 80g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka

Zaczynamy od sosu. Mieszamy passtę, koncentrat, ostry sos, sok z limonki, cukier i przyprawę. 

Parówki lub frankfurterki gotujemy.

Na suchej patelni smażymy chorizo, ale się zarumieni. Zdejmujemy chorizo z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucamy papryczki padron. Posypujemy solą i smażymy do zarumienienia z obu stron.

Bułki nacinamy. Smarujemy porządnie sosem. W każdej układamy porcję pokrojonej w paski sałaty, parówkę, plasterki chorizo i lekko połamane nachosy. Podajemy z gorącymi papryczkami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty