Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa jarzynowa na ogonie wieprzowym

Zupa jarzynowa na ogonie wieprzowym

Zupa warzywna na wywarze z ogona wieprzowego. Ogon jest dość tłusty, ale ma też sporo delikatnego mięsa. Jeśli nigdy nie jedliście - koniecznie spróbujcie. Zupa jest konkretna i spokojnie zastąpi cały obiad.

Składniki:

Wywar:
  • Ogon wieprzowy - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Seler - kawałek
  • Pietruszka - 1szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - pół łyżeczki
  • Lubczyk korzeń suszony - 1/2 łyżeczki
  • Suszona cebula - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
Zupa:
  • Kalafior - 1szt mała
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Por - 1szt
  • Groszek zielony - 100g
  • Kukurydza - 100g
  • Ryż - 150g
  • Śmietana 12% - 1-2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Suszony lubczyk - 1 łyżeczka


Ogon, obrane warzywa oraz przyprawy zalewamy wodą i gotujemy. Ja używałam szybkowaru i gotowałam około 20 minut od złapania ciśnienia. W zwykłym garnku gotujcie co najmniej 40 minut. Po tym czasie odcedzamy. 

Po lekkim ostudzeniu bierzemy się za ogon. Obieramy go z mięsa i wkładamy do bulionu.

Kalafior dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w paski (można ją wcześniej obrać ze skórki), pora kroimy w plasterki.

Do gorącego bulionu dodajemy kalafiora, paprykę i pora. Po 5 minutach dodajemy ryż, groszek i kukurydzę. Gotujemy razem, aż ryż będzie miękki. 

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę i suszony lubczyk.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty