Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa jarzynowa na ogonie wieprzowym

Zupa jarzynowa na ogonie wieprzowym

Zupa warzywna na wywarze z ogona wieprzowego. Ogon jest dość tłusty, ale ma też sporo delikatnego mięsa. Jeśli nigdy nie jedliście - koniecznie spróbujcie. Zupa jest konkretna i spokojnie zastąpi cały obiad.

Składniki:

Wywar:
  • Ogon wieprzowy - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Seler - kawałek
  • Pietruszka - 1szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - pół łyżeczki
  • Lubczyk korzeń suszony - 1/2 łyżeczki
  • Suszona cebula - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
Zupa:
  • Kalafior - 1szt mała
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Por - 1szt
  • Groszek zielony - 100g
  • Kukurydza - 100g
  • Ryż - 150g
  • Śmietana 12% - 1-2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Suszony lubczyk - 1 łyżeczka


Ogon, obrane warzywa oraz przyprawy zalewamy wodą i gotujemy. Ja używałam szybkowaru i gotowałam około 20 minut od złapania ciśnienia. W zwykłym garnku gotujcie co najmniej 40 minut. Po tym czasie odcedzamy. 

Po lekkim ostudzeniu bierzemy się za ogon. Obieramy go z mięsa i wkładamy do bulionu.

Kalafior dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w paski (można ją wcześniej obrać ze skórki), pora kroimy w plasterki.

Do gorącego bulionu dodajemy kalafiora, paprykę i pora. Po 5 minutach dodajemy ryż, groszek i kukurydzę. Gotujemy razem, aż ryż będzie miękki. 

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę i suszony lubczyk.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty