Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Flaczki z chorizo
Flaki z hiszpańskim charakterem - na ostro z dodatkiem kiełbasy chorizo. Pyszna i aromatyczna, bardzo prosta w wykonaniu zupa.
Składniki na 4 porcje:
- Flaki krojone, obgotowane (u mnie cielęce) - 400g
- Kiełbasa chorizo pikantna - 100g
- Cebula czerwona - 1szt
- Papryka czerwona - 1szt
- Ostra papryczka - 1szt
- Pomidory krojone - 400g
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Bulion - 500ml
- Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka
- Majeranek suszony - 1 łyżeczka
- Olej - 1 łyżka (opcjonalnie)
Flaki przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, czyli gotujemy i odlewamy wodę 1 lub 2 razy.
Na suchej patelni układamy chorizo pokrojone w plasterki. Smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni i zrobi się chrupiące. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu z chorizo (lub, jeśli jest go mało, na oleju) smażymy cebulę pokrojoną w piórka, ostrą papryczkę w drobną kostkę i paprykę czerwoną w paski. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić.
Do garnka wkładamy chorizo, przesmażone warzywa, flaki, pomidory, bulion, koncentrat, cukier i przyprawę meksykańską. Całość gotujemy, aż flaki będą miękkie (powinno starczyć 30 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, krusząc go w palcach.
Zupę podajemy z pieczywem.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Podziwiam Cię, że porwałaś się na flaczki - NIGDY sama ich nie robiłam, chociaż przecież w sklepie można kupić już dobrze oczyszczone, nawet w okolicznym miasteczku są. A bardzo lubimy flaczki, wiec zamiast jeździć na nie do gospody, to mogłabym się zmóc i zrobić taki przysmak, a jeszcze tak pysznie podrasowany. Buziaczki :-*
OdpowiedzUsuńZawsze kupuję te oczyszczone, są bardzo proste w obróbce! Ale też lubię spróbować poza domem ;)
Usuń