Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Świetna marynata do karkówki

Świetna marynata do karkówki

Marynata do karkówki z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Ma dobrze zachowane proporcje słodkiego, ostrego, słonego i kwaśnego. Mięso dzięki niej nabiera smaku, kruchości i pozostaje soczyste. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na marynatę na 10 sporych plastrów karkówki:
  • Olej - 3 łyżki
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki

Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Mięso polecam zamarynować na 1 dzień przed grillowaniem, wtedy uzyskamy najlepszy smak.

Mięso zalewamy marynatą, mieszamy. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. W czasie marynowania warto kilka razy przemieszać całość, aby każdy kawałek mięsa był równomiernie otoczony marynatą.

Czas grillowania zależy od grubości karkówki. Na każdy centymetr grubości mięsa powinniśmy liczyć około 4-6 minut grillowania z każdej strony, ale zależy to również od żaru pod naszym grillem. Ważne, aby nie przetrzymać karkówki za długo. 

Karkówkę podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty