Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z pieczonym burakiem, kaszą gryczaną i mozzarellą

 Sałatka z pieczonym burakiem, kaszą gryczaną i mozzarellą

Przepyszne połączenie buraka, mozzarelli i pestek dyni. Do tego wyrazista, intensywna w smaku kasza gryczana. Ta konkretna i sycąca sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki:
  • Burak - 2szt średnie
  • Kasza gryczana - 80g (u mnie palona, ale jeśli wolicie niepaloną to też może być)
  • Czerwona fasola konserwowa lub gotowana - 100g
  • Rukola - 2 garście
  • Mozzarella - 1szt 125g
  • Pestki dyni - 2 łyżki
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Wędzona papryka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy czy są już upieczone (widelec powinien wchodzić w buraka z łatwością), jeśli nie - dopiekamy jeszcze 10 minut. 

Po ostudzeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo. Studzimy.

Składniki na sos dokładnie mieszamy.

Na suchej patelni prażymy ziarna dyni, aż lekko się zarumienią.

Mieszamy kaszę, buraki, fasolę, roszponkę oraz sos. Dzielimy na 2 porcje. Na  każdej układamy kawałki mozzarelli i posypujemy ziarnami dyni.

Sałatkę serwujemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty