Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z pieczonym burakiem, kaszą gryczaną i mozzarellą

 Sałatka z pieczonym burakiem, kaszą gryczaną i mozzarellą

Przepyszne połączenie buraka, mozzarelli i pestek dyni. Do tego wyrazista, intensywna w smaku kasza gryczana. Ta konkretna i sycąca sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki:
  • Burak - 2szt średnie
  • Kasza gryczana - 80g (u mnie palona, ale jeśli wolicie niepaloną to też może być)
  • Czerwona fasola konserwowa lub gotowana - 100g
  • Rukola - 2 garście
  • Mozzarella - 1szt 125g
  • Pestki dyni - 2 łyżki
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Wędzona papryka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy czy są już upieczone (widelec powinien wchodzić w buraka z łatwością), jeśli nie - dopiekamy jeszcze 10 minut. 

Po ostudzeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo. Studzimy.

Składniki na sos dokładnie mieszamy.

Na suchej patelni prażymy ziarna dyni, aż lekko się zarumienią.

Mieszamy kaszę, buraki, fasolę, roszponkę oraz sos. Dzielimy na 2 porcje. Na  każdej układamy kawałki mozzarelli i posypujemy ziarnami dyni.

Sałatkę serwujemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty