Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Sałatka z pieczonym burakiem, kaszą gryczaną i mozzarellą

 Sałatka z pieczonym burakiem, kaszą gryczaną i mozzarellą

Przepyszne połączenie buraka, mozzarelli i pestek dyni. Do tego wyrazista, intensywna w smaku kasza gryczana. Ta konkretna i sycąca sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki:
  • Burak - 2szt średnie
  • Kasza gryczana - 80g (u mnie palona, ale jeśli wolicie niepaloną to też może być)
  • Czerwona fasola konserwowa lub gotowana - 100g
  • Rukola - 2 garście
  • Mozzarella - 1szt 125g
  • Pestki dyni - 2 łyżki
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Wędzona papryka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy czy są już upieczone (widelec powinien wchodzić w buraka z łatwością), jeśli nie - dopiekamy jeszcze 10 minut. 

Po ostudzeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo. Studzimy.

Składniki na sos dokładnie mieszamy.

Na suchej patelni prażymy ziarna dyni, aż lekko się zarumienią.

Mieszamy kaszę, buraki, fasolę, roszponkę oraz sos. Dzielimy na 2 porcje. Na  każdej układamy kawałki mozzarelli i posypujemy ziarnami dyni.

Sałatkę serwujemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty