Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Wege lasagne z cukinią, beszamelem i parmezanem
Lasagne bez mięsa, jednak równie pyszna! Płaty makaronowe przekładane beszamelem i cukinią z pomidorami. Ta wersja jest nieco lżejsza niż klasyczna, ale jej smak podkręca dodatek parmezanu.
Składniki:
- Makron do lasagne - 15 płatów (około 250g)
- Mozzarella - 1szt 125g
- Parmigiano Reggiano - 3 łyżki
Sos z cukinią:
- Cukinia - 1szt
- Pomidory krojone - 400g
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchew - 2szt
- Pietruszka - 1szt
- Seler - 1 kawałek (ok. 60g)
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- Papryka słodka i ostra mielona - po 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz - do smaku
- Olej - 1 łyżka
Beszamel:
- Mleko - 600ml
- Masło - 30g
- Mąka - 40g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Zaczynamy od sosu z cukinią.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Marchew, pietruszkę i seler korzeniowy trzemy na tarce na grubych oczkach, a selera naciowego kroimy w kosteczkę. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia.
Cukinię kroimy drobno lub trzemy na tarce, lekko odciskamy i dodajemy do warzyw. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy pomidory krojone, koncentrat, zioła i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Beszamel.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i trochę mleka. Mieszamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy pozostałe mleko, sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewamy, często mieszając, aż uzyskamy dość gęstą masę.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia. Musi mieć taki rozmiar, aby mieściły się 3 płaty makaronu. Dół smakujemy beszamelem, układamy makaron, następnie 1/4 warzyw, trochę beszamelu, znów makaron, warzywa, beszamel. Na samej górze układamy makaron, na nim większą porcję beszamelu, starty parmezan i pokruszoną mozzarellę.
Zapiekamy w 200 stopniach przez 40 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, aby nie przypiekło się tak jak u mnie ;).
Podajemy od razu na gorąco.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz