Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Włoski makaron orecchiette w aromatycznym sosie z mięsem i cukinią, podany z parmigiano reggiano. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu, ale z pewnością zachwyci każdego.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Orecchiette - 250g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Pomidory - 3szt
  • Pomidory suszone (bez zalewy) - 2 łyżki
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pasta paprykowa ostra - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła: rozmaryn i tymianek - u mnie po 2 gałązki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 4 łyżki


Cukinię obieramy, pozbywamy się pestek. Miąższ trzemy na wiórki, lekko solimy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę.

Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju około minutę. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy odciśniętą cukinię, pomidory, pomidory suszone, świeże zioła, koncentrat, przyprawy i pastę paprykową. Razem dusimy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyciągamy zioła. W razie potrzeby doprawiamy.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach układamy porcję makaronu, sos i całość posypujemy parmezanem. Podajemy od razu.

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty