Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Włoski makaron orecchiette w aromatycznym sosie z mięsem i cukinią, podany z parmigiano reggiano. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu, ale z pewnością zachwyci każdego.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Orecchiette - 250g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Pomidory - 3szt
  • Pomidory suszone (bez zalewy) - 2 łyżki
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pasta paprykowa ostra - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła: rozmaryn i tymianek - u mnie po 2 gałązki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 4 łyżki


Cukinię obieramy, pozbywamy się pestek. Miąższ trzemy na wiórki, lekko solimy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę.

Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju około minutę. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy odciśniętą cukinię, pomidory, pomidory suszone, świeże zioła, koncentrat, przyprawy i pastę paprykową. Razem dusimy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyciągamy zioła. W razie potrzeby doprawiamy.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach układamy porcję makaronu, sos i całość posypujemy parmezanem. Podajemy od razu.

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty