Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Włoski makaron orecchiette w aromatycznym sosie z mięsem i cukinią, podany z parmigiano reggiano. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu, ale z pewnością zachwyci każdego.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Orecchiette - 250g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Pomidory - 3szt
  • Pomidory suszone (bez zalewy) - 2 łyżki
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pasta paprykowa ostra - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła: rozmaryn i tymianek - u mnie po 2 gałązki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 4 łyżki


Cukinię obieramy, pozbywamy się pestek. Miąższ trzemy na wiórki, lekko solimy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę.

Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju około minutę. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy odciśniętą cukinię, pomidory, pomidory suszone, świeże zioła, koncentrat, przyprawy i pastę paprykową. Razem dusimy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyciągamy zioła. W razie potrzeby doprawiamy.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach układamy porcję makaronu, sos i całość posypujemy parmezanem. Podajemy od razu.

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty