Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem

Włoski makaron orecchiette w aromatycznym sosie z mięsem i cukinią, podany z parmigiano reggiano. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu, ale z pewnością zachwyci każdego.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Orecchiette - 250g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Pomidory - 3szt
  • Pomidory suszone (bez zalewy) - 2 łyżki
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pasta paprykowa ostra - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła: rozmaryn i tymianek - u mnie po 2 gałązki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 4 łyżki


Cukinię obieramy, pozbywamy się pestek. Miąższ trzemy na wiórki, lekko solimy i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę.

Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju około minutę. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy odciśniętą cukinię, pomidory, pomidory suszone, świeże zioła, koncentrat, przyprawy i pastę paprykową. Razem dusimy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyciągamy zioła. W razie potrzeby doprawiamy.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach układamy porcję makaronu, sos i całość posypujemy parmezanem. Podajemy od razu.

Orecchiette w sosie mięsno warzywnym z parmezanem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty