Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Rogaliki z kajmakiem

Rogaliki z kajmakiem

Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Idealne do popołudniowej kawy.

Składniki na 8szt:

  • Mąka pszenna - 330g
  • Drożdże suche - 6g
  • Mleko ciepłe - 120ml
  • Jajko - 1szt
  • Masło ciepłe - 25g
  • Sól - szczypta
  • Kajmak - ok 200g
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Mieszamy mąkę, drożdże suche, mleko, jajko, masło, sól i 2 łyżki kajmaku. Dokładanie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdą z nich smarujemy łyżeczką kajmaku i zawijamy dość ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowy rulon formujemy na kształt rogalika.

Rogaliki z kajmakiem

Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Muszą być dość daleko od siebie, bo jeszcze urosną. 

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut. 

Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Rogaliki z kajmakiem


Pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty