Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Rogaliki z kajmakiem

Rogaliki z kajmakiem

Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Idealne do popołudniowej kawy.

Składniki na 8szt:

  • Mąka pszenna - 330g
  • Drożdże suche - 6g
  • Mleko ciepłe - 120ml
  • Jajko - 1szt
  • Masło ciepłe - 25g
  • Sól - szczypta
  • Kajmak - ok 200g
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Mieszamy mąkę, drożdże suche, mleko, jajko, masło, sól i 2 łyżki kajmaku. Dokładanie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdą z nich smarujemy łyżeczką kajmaku i zawijamy dość ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowy rulon formujemy na kształt rogalika.

Rogaliki z kajmakiem

Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Muszą być dość daleko od siebie, bo jeszcze urosną. 

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut. 

Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Rogaliki z kajmakiem


Pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty