Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Rogaliki z kajmakiem

Rogaliki z kajmakiem

Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Idealne do popołudniowej kawy.

Składniki na 8szt:

  • Mąka pszenna - 330g
  • Drożdże suche - 6g
  • Mleko ciepłe - 120ml
  • Jajko - 1szt
  • Masło ciepłe - 25g
  • Sól - szczypta
  • Kajmak - ok 200g
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki

Mieszamy mąkę, drożdże suche, mleko, jajko, masło, sól i 2 łyżki kajmaku. Dokładanie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdą z nich smarujemy łyżeczką kajmaku i zawijamy dość ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowy rulon formujemy na kształt rogalika.

Rogaliki z kajmakiem

Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Muszą być dość daleko od siebie, bo jeszcze urosną. 

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut. 

Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Rogaliki z kajmakiem


Pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty