Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z kuskusem perłowym i pieczonymi pomidorami

Sałatka z kuskusem perłowym i pieczonymi pomidorami

Sałatka ze słodkimi, pieczonymi pomidorami, kuskusem perłowym i serem. Świetna jako pudełkowe śniadanie do pracy lub pyszna, lekka kolacja.

Składniki:
  • Kuskus perłowy - 100g
  • Pomidory - 2szt (lub 3 garście pomidorów koktajlowych)
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Rukola - 2 garście
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 2 łyżki
  • Świeża bazylia - do dekoracji
  • Ser (u mnie Tomme De Brebis ale może być pleśniowy Brie lub Camembert) - 100g
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku


Pomidory kroimy w plasterki (większe plasterki jeszcze na pół). Mieszamy z oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy suszoną bazylią. Pieczemy w 200 stopniach, góra-dół przez 25 minut. Studzimy.

Sałatka z kuskusem perłowym i pieczonymi pomidorami

Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ostudzeniu łączymy z pomidorami, oliwkami, rukolą. 

Robimy sos - mieszamy oliwę, ocet, syrop klonowy, sól, pieprz i bazylię. Sos łączymy z sałatką. Dzielimy na 2 porcje, na górę kruszymy ser i dekorujemy świeżą bazylią. Sałatkę podajemy po schłodzeniu.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty