Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kuskusem perłowym i pieczonymi pomidorami

Sałatka z kuskusem perłowym i pieczonymi pomidorami

Sałatka ze słodkimi, pieczonymi pomidorami, kuskusem perłowym i serem. Świetna jako pudełkowe śniadanie do pracy lub pyszna, lekka kolacja.

Składniki:
  • Kuskus perłowy - 100g
  • Pomidory - 2szt (lub 3 garście pomidorów koktajlowych)
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Rukola - 2 garście
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 2 łyżki
  • Świeża bazylia - do dekoracji
  • Ser (u mnie Tomme De Brebis ale może być pleśniowy Brie lub Camembert) - 100g
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku


Pomidory kroimy w plasterki (większe plasterki jeszcze na pół). Mieszamy z oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy suszoną bazylią. Pieczemy w 200 stopniach, góra-dół przez 25 minut. Studzimy.

Sałatka z kuskusem perłowym i pieczonymi pomidorami

Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ostudzeniu łączymy z pomidorami, oliwkami, rukolą. 

Robimy sos - mieszamy oliwę, ocet, syrop klonowy, sól, pieprz i bazylię. Sos łączymy z sałatką. Dzielimy na 2 porcje, na górę kruszymy ser i dekorujemy świeżą bazylią. Sałatkę podajemy po schłodzeniu.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty