Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa krem z pietruszki i cukinii

Zupa krem z pietruszki i cukinii

Zdrowa i pyszna, gęsta zupa warzywna. Korzeń pietruszki nadaje rewelacyjny smak, a cukinia wspaniały kolor. Można podać ją z grzankami, makaronem lub kaszą.

Składniki:

  • Pietruszka korzeń - 300g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Por - 1szt
  • Ziemniak - 1szt średnia
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion (mięsny lub wege) - 1 litr
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana lub jogurt naturalny - 2 łyżki


Pietruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaka obieramy i razem z cukinią kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki.

Na łyżce oleju smażymy razem warzywa, co jakiś czas mieszając, aż warzywa ładnie się zarumienią.

Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy lubczyk suszony i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę przed podaniem posypujemy suszonym lubczykiem i dekorujemy śmietaną lub jogurtem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty