Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Zupa krem z pietruszki i cukinii

Zupa krem z pietruszki i cukinii

Zdrowa i pyszna, gęsta zupa warzywna. Korzeń pietruszki nadaje rewelacyjny smak, a cukinia wspaniały kolor. Można podać ją z grzankami, makaronem lub kaszą.

Składniki:

  • Pietruszka korzeń - 300g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Por - 1szt
  • Ziemniak - 1szt średnia
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion (mięsny lub wege) - 1 litr
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana lub jogurt naturalny - 2 łyżki


Pietruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaka obieramy i razem z cukinią kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki.

Na łyżce oleju smażymy razem warzywa, co jakiś czas mieszając, aż warzywa ładnie się zarumienią.

Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy lubczyk suszony i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę przed podaniem posypujemy suszonym lubczykiem i dekorujemy śmietaną lub jogurtem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty