Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z pietruszki i cukinii

Zupa krem z pietruszki i cukinii

Zdrowa i pyszna, gęsta zupa warzywna. Korzeń pietruszki nadaje rewelacyjny smak, a cukinia wspaniały kolor. Można podać ją z grzankami, makaronem lub kaszą.

Składniki:

  • Pietruszka korzeń - 300g
  • Cukinia - 1szt średnia
  • Por - 1szt
  • Ziemniak - 1szt średnia
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion (mięsny lub wege) - 1 litr
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana lub jogurt naturalny - 2 łyżki


Pietruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaka obieramy i razem z cukinią kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki.

Na łyżce oleju smażymy razem warzywa, co jakiś czas mieszając, aż warzywa ładnie się zarumienią.

Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy lubczyk suszony i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę przed podaniem posypujemy suszonym lubczykiem i dekorujemy śmietaną lub jogurtem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty