Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Szaszłyk drobiowy w indyjskich przyprawach

Szaszłyk drobiowy w indyjskich przyprawach

Delikatny szaszłyk z piersi kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw, czyli patent na fit-grillowanie. Dzięki marynowaniu w jogurcie kurczak pozostaje wyjątkowo soczysty! 

Składniki:
  • Kurczak pierś - 1kg
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Kumin - 1/2 łyżeczki
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Sumak (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz 


Mięso na szaszłyki najlepiej przygotować już dzień przez grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu, mięso powinno marynować się przed chociaż 2 godziny.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Ważne, aby kawałki były podobnej wielkości. 

Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki. Wyciągamy je na około 1 godzinę przed grillowaniem.

Patyczki do szaszłyków moczymy kilka minut w wodzie - dzięki temu mięso łatwiej zejdzie po przygotowaniu. Nadziewamy kawałki mięsa, niezbyt ciasno. Polecam nadziewać na 2 patyczki, wtedy podczas obracania szaszłyków kawałki mięsa pozostają na swoim miejscu. 

Grillujemy, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie upieczone w środku. 

Czas przygotowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków kurczaka, ale także od żaru na grillu. U mnie zrobiły się jako ostatnie - po karczku i kiełbasie. Warto kontrolować na jednym kawałku mięsa jak wygląda wnętrze, aby nie były surowe, ale także aby nie pozostały na grillu za długo.

Szaszłyki podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty