Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Szaszłyk drobiowy w indyjskich przyprawach

Szaszłyk drobiowy w indyjskich przyprawach

Delikatny szaszłyk z piersi kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw, czyli patent na fit-grillowanie. Dzięki marynowaniu w jogurcie kurczak pozostaje wyjątkowo soczysty! 

Składniki:
  • Kurczak pierś - 1kg
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Kumin - 1/2 łyżeczki
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Sumak (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz 


Mięso na szaszłyki najlepiej przygotować już dzień przez grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu, mięso powinno marynować się przed chociaż 2 godziny.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Ważne, aby kawałki były podobnej wielkości. 

Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki. Wyciągamy je na około 1 godzinę przed grillowaniem.

Patyczki do szaszłyków moczymy kilka minut w wodzie - dzięki temu mięso łatwiej zejdzie po przygotowaniu. Nadziewamy kawałki mięsa, niezbyt ciasno. Polecam nadziewać na 2 patyczki, wtedy podczas obracania szaszłyków kawałki mięsa pozostają na swoim miejscu. 

Grillujemy, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie upieczone w środku. 

Czas przygotowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków kurczaka, ale także od żaru na grillu. U mnie zrobiły się jako ostatnie - po karczku i kiełbasie. Warto kontrolować na jednym kawałku mięsa jak wygląda wnętrze, aby nie były surowe, ale także aby nie pozostały na grillu za długo.

Szaszłyki podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty