Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Szaszłyk drobiowy w indyjskich przyprawach

Szaszłyk drobiowy w indyjskich przyprawach

Delikatny szaszłyk z piersi kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw, czyli patent na fit-grillowanie. Dzięki marynowaniu w jogurcie kurczak pozostaje wyjątkowo soczysty! 

Składniki:
  • Kurczak pierś - 1kg
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Kumin - 1/2 łyżeczki
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Sumak (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz 


Mięso na szaszłyki najlepiej przygotować już dzień przez grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu, mięso powinno marynować się przed chociaż 2 godziny.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Ważne, aby kawałki były podobnej wielkości. 

Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki. Wyciągamy je na około 1 godzinę przed grillowaniem.

Patyczki do szaszłyków moczymy kilka minut w wodzie - dzięki temu mięso łatwiej zejdzie po przygotowaniu. Nadziewamy kawałki mięsa, niezbyt ciasno. Polecam nadziewać na 2 patyczki, wtedy podczas obracania szaszłyków kawałki mięsa pozostają na swoim miejscu. 

Grillujemy, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie upieczone w środku. 

Czas przygotowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków kurczaka, ale także od żaru na grillu. U mnie zrobiły się jako ostatnie - po karczku i kiełbasie. Warto kontrolować na jednym kawałku mięsa jak wygląda wnętrze, aby nie były surowe, ale także aby nie pozostały na grillu za długo.

Szaszłyki podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty