Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Szaszłyk drobiowy w indyjskich przyprawach
Delikatny szaszłyk z piersi kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw, czyli patent na fit-grillowanie. Dzięki marynowaniu w jogurcie kurczak pozostaje wyjątkowo soczysty!
- Kurczak pierś - 1kg
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Curry - 1 łyżeczka
- Kumin - 1/2 łyżeczki
- Chilli - 1/2 łyżeczki
- Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
- Cynamon - 1/4 łyżeczki
- Sumak (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Mięso na szaszłyki najlepiej przygotować już dzień przez grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu, mięso powinno marynować się przed chociaż 2 godziny.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Ważne, aby kawałki były podobnej wielkości.
Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki. Wyciągamy je na około 1 godzinę przed grillowaniem.
Patyczki do szaszłyków moczymy kilka minut w wodzie - dzięki temu mięso łatwiej zejdzie po przygotowaniu. Nadziewamy kawałki mięsa, niezbyt ciasno. Polecam nadziewać na 2 patyczki, wtedy podczas obracania szaszłyków kawałki mięsa pozostają na swoim miejscu.
Grillujemy, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie upieczone w środku.
Czas przygotowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków kurczaka, ale także od żaru na grillu. U mnie zrobiły się jako ostatnie - po karczku i kiełbasie. Warto kontrolować na jednym kawałku mięsa jak wygląda wnętrze, aby nie były surowe, ale także aby nie pozostały na grillu za długo.
Szaszłyki podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz