Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto

Wyjątkowo lekkie, delikatne i puszyste ciasto na bazie ricotty, z wiśniami i lukrem amaretto. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak i na większą imprezę. Ciasto jest bardzo proste, uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

Składniki na blaszkę 26cm:
  • Ricotta - 250g
  • Jajka - 3szt
  • Masło - 100g
  • Mąka pszenna - 100g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Cukier - 180g (ja dałam 200g erytrolu)
  • Kakao - 60g
  • Wiśnie drylowane - 100g
  • Amaretto - kilka łyżek do wiśni
Lukier Amaretto:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Amaretto - ok. 1 łyżka


Drylowane wiśnie zalewamy likierem Amaretto i odstawiamy na co najmniej godzinę.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ricottę ubijamy z cukrem na gładką masę, puszystą masę. Dodajemy jajka i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy kakao, potem masło i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. 

Wiśnie odcedzamy, układamy na cieście i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli pieczecie w mniejszej tortownicy będzie to raczej 40 minut. Studzimy.


Lukier Amaretto.

Odmierzamy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy likier Amaretto małymi porcjami i ucieramy. Lukier powinien być na tyle lejący, aby powoli spływał z łyżki, ale na tyle gęsty, aby się nie rozlewał. W razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru pudru lub likieru. 

Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty