Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto

Wyjątkowo lekkie, delikatne i puszyste ciasto na bazie ricotty, z wiśniami i lukrem amaretto. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak i na większą imprezę. Ciasto jest bardzo proste, uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

Składniki na blaszkę 26cm:
  • Ricotta - 250g
  • Jajka - 3szt
  • Masło - 100g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Cukier - 180g (ja dałam 200g erytrolu)
  • Kakao - 60g
  • Wiśnie drylowane - 100g
  • Amaretto - kilka łyżek do wiśni
Lukier Amaretto:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Amaretto - ok. 1 łyżka


Drylowane wiśnie zalewamy likierem Amaretto i odstawiamy na co najmniej godzinę.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ricottę ubijamy z cukrem na gładką masę, puszystą masę. Dodajemy jajka i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy kakao, potem masło i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. 

Wiśnie odcedzamy, układamy na cieście i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli pieczecie w mniejszej tortownicy będzie to raczej 40 minut. Studzimy.


Lukier Amaretto.

Odmierzamy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy likier Amaretto małymi porcjami i ucieramy. Lukier powinien być na tyle lejący, aby powoli spływał z łyżki, ale na tyle gęsty, aby się nie rozlewał. W razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru pudru lub likieru. 

Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty