Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto

Wyjątkowo lekkie, delikatne i puszyste ciasto na bazie ricotty, z wiśniami i lukrem amaretto. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak i na większą imprezę. Ciasto jest bardzo proste, uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

Składniki na blaszkę 26cm:
  • Ricotta - 250g
  • Jajka - 3szt
  • Masło - 100g
  • Mąka pszenna - 100g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Cukier - 180g (ja dałam 200g erytrolu)
  • Kakao - 60g
  • Wiśnie drylowane - 100g
  • Amaretto - kilka łyżek do wiśni
Lukier Amaretto:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Amaretto - ok. 1 łyżka


Drylowane wiśnie zalewamy likierem Amaretto i odstawiamy na co najmniej godzinę.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ricottę ubijamy z cukrem na gładką masę, puszystą masę. Dodajemy jajka i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy kakao, potem masło i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. 

Wiśnie odcedzamy, układamy na cieście i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli pieczecie w mniejszej tortownicy będzie to raczej 40 minut. Studzimy.


Lukier Amaretto.

Odmierzamy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy likier Amaretto małymi porcjami i ucieramy. Lukier powinien być na tyle lejący, aby powoli spływał z łyżki, ale na tyle gęsty, aby się nie rozlewał. W razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru pudru lub likieru. 

Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty