Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto kakaowe z ricottą, wiśniami i Amaretto
Wyjątkowo lekkie, delikatne i puszyste ciasto na bazie ricotty, z wiśniami i lukrem amaretto. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak i na większą imprezę. Ciasto jest bardzo proste, uda się nawet osobom początkującym w kuchni.
- Ricotta - 250g
- Jajka - 3szt
- Masło - 100g
- Mąka pszenna - 100g
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cukier - 180g (ja dałam 200g erytrolu)
- Kakao - 60g
- Wiśnie drylowane - 100g
- Amaretto - kilka łyżek do wiśni
- Cukier puder - 3 łyżki
- Amaretto - ok. 1 łyżka
Drylowane wiśnie zalewamy likierem Amaretto i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
Ricottę ubijamy z cukrem na gładką masę, puszystą masę. Dodajemy jajka i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy kakao, potem masło i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy.
Wiśnie odcedzamy, układamy na cieście i lekko dociskamy.
Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli pieczecie w mniejszej tortownicy będzie to raczej 40 minut. Studzimy.
Lukier Amaretto.
Odmierzamy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy likier Amaretto małymi porcjami i ucieramy. Lukier powinien być na tyle lejący, aby powoli spływał z łyżki, ale na tyle gęsty, aby się nie rozlewał. W razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru pudru lub likieru.
Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz