Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Pyszne śniadanie, którym na pewno zachwycicie swoich najbliższych. Serek wiejski, słodkie owoce, migdały i kokos - wygląda i smakuje świetnie!

Składniki:

  • Serek wiejski - 1szt
  • Figa - 2szt
  • Śliwka - 2szt
  • Masło - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Cynamon - szczypta
  • Migdały - 2 garść
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Figę kroimy na ćwiartki, a śliwkę w plasterki. Na patelni podgrzewamy masło, a kiedy się rozpuści dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy owoce i cynamon, smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aż owoce zmiękną i ładnie obtoczą się w cukrze.

Do miseczki wykładamy serek wiejski, owoce, migdał i kokos. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty