Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Pyszne śniadanie, którym na pewno zachwycicie swoich najbliższych. Serek wiejski, słodkie owoce, migdały i kokos - wygląda i smakuje świetnie!

Składniki:

  • Serek wiejski - 1szt
  • Figa - 2szt
  • Śliwka - 2szt
  • Masło - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Cynamon - szczypta
  • Migdały - 2 garść
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Figę kroimy na ćwiartki, a śliwkę w plasterki. Na patelni podgrzewamy masło, a kiedy się rozpuści dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy owoce i cynamon, smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aż owoce zmiękną i ładnie obtoczą się w cukrze.

Do miseczki wykładamy serek wiejski, owoce, migdał i kokos. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty