Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Pyszne śniadanie, którym na pewno zachwycicie swoich najbliższych. Serek wiejski, słodkie owoce, migdały i kokos - wygląda i smakuje świetnie!

Składniki:

  • Serek wiejski - 1szt
  • Figa - 2szt
  • Śliwka - 2szt
  • Masło - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Cynamon - szczypta
  • Migdały - 2 garść
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Figę kroimy na ćwiartki, a śliwkę w plasterki. Na patelni podgrzewamy masło, a kiedy się rozpuści dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy owoce i cynamon, smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aż owoce zmiękną i ładnie obtoczą się w cukrze.

Do miseczki wykładamy serek wiejski, owoce, migdał i kokos. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty