Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Serek wiejski z karmelizowaną figą i śliwką

Pyszne śniadanie, którym na pewno zachwycicie swoich najbliższych. Serek wiejski, słodkie owoce, migdały i kokos - wygląda i smakuje świetnie!

Składniki:

  • Serek wiejski - 1szt
  • Figa - 2szt
  • Śliwka - 2szt
  • Masło - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Cynamon - szczypta
  • Migdały - 2 garść
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Figę kroimy na ćwiartki, a śliwkę w plasterki. Na patelni podgrzewamy masło, a kiedy się rozpuści dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy owoce i cynamon, smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aż owoce zmiękną i ładnie obtoczą się w cukrze.

Do miseczki wykładamy serek wiejski, owoce, migdał i kokos. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty