Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Babeczki z lemon curd i malinami w galaretce

Babeczki z lemon curd i malinami w galaretce

Kruche babeczki ze słodko-kwaśnymi dodatkami - kremem lemon curd, bitą śmietaną i malinami w galaretce. Są urocze i pyszne!

Składniki:

Kruche babeczki:

  • Mąka - 240g
  • Masło zimne - 120g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 1 łyżka

Lemon curd:

  • Sok z cytryn - 50ml
  • Jajka - 1szt
  • Masło ciepłe - 40g
  • Cukier - 60g
  • Skórka z 1 cytryny

Bita śmietana:

  • Śmietanka kremówka - 300ml
  • Cukier puder - 1,5 płaskiej łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżeczka

Maliny w galaretce:

  • Maliny - 1/2 szklanki
  • Galaretka malinowa - 1/2 opakowania
  • Woda - 100ml

 

Zaczynamy od malin w galaretce.

Połowę galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 100ml wody. Dodajemy malin. Po ostudzeniu przelewamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeją. Po wyjęciu z pudełka zdejmujemy folię i możemy pokroić galaretkę na kostki.


Kruche babeczki:

Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do połączenia składników. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po schłodzeniu ciasta odrywamy z niego po kawałku, formujemy kulkę i wykładamy foremki do babeczek, mocno dociskając do boków. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-22 minuty.

Zostawiamy do ostudzenia.


Lemon curd najlepiej zrobić dzień wcześniej, bez problemu może poczekać w lodówce.

Sok z cytryny, jajko i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i znów mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając przez około 10 minut. Nie podgrzewamy powyżej 60 stopni, aby nie zrobiła się nam jajecznica. Masa powinna mocno zgęstnieć. Gotową masę przelewamy przez sitko do słoiczka. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje.


Bita śmietana.

Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zimną śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy lekko przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy śmietana zgęstnieje, będzie gotowa do nakładania.


Składanie babeczek.

Kruche babeczki smarujemy kremem lemon curd. Szprycą nakładamy porcję bitej śmietany, a obok kawałek galaretki z malinami.

Babeczki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 1-2 dniach, kiedy ciasto nasiąknie cytrynowym kremem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty