Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z komosą, winogronami i serem pleśniowym

Sałatka z komosą, winogronami i serem pleśniowym

Sałatka smaczna i zdrowa - pełna witamin komosa ryżowa, wyjątkowo zdrowe siemię lniane, aromatyczny ser pleśniowy i słodkie winogrona. Idealnie nadaje się na pudełkowy lunch do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • Komosa ryżowa czerwona - 100g
  • Sałata - 6 liści
  • Pomidor - 2szt nieduże
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Winogrona - 2 garście
  • Ser pleśniowy (u mnie z zieloną pleśnią) - 50g
  • Siemię lniane - 2 łyżeczki

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Sos pikantny (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól - do smaku

Komosę ryżową płuczemy kilkakrotnie na sitku. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (powinno jej być dwa razy więcej niż ziaren). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, aż komosa zmięknie. 

Odstawiamy do ostudzenia.

Sałatę kroimy w paski, pomidory w kostkę, winogrona na połówki. Łączymy komosę, sałatę, pomidory, pomidory suszone i większość winogron (zostawiamy trochę do dekoracji). 

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i dzielimy na dwie porcje. Na górze układamy pokruszony ser, pozostałe winogrona i posypujemy siemieniem lnianym. Sałatkę podajemy od razu.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty