Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z komosą, winogronami i serem pleśniowym

Sałatka z komosą, winogronami i serem pleśniowym

Sałatka smaczna i zdrowa - pełna witamin komosa ryżowa, wyjątkowo zdrowe siemię lniane, aromatyczny ser pleśniowy i słodkie winogrona. Idealnie nadaje się na pudełkowy lunch do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • Komosa ryżowa czerwona - 100g
  • Sałata - 6 liści
  • Pomidor - 2szt nieduże
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Winogrona - 2 garście
  • Ser pleśniowy (u mnie z zieloną pleśnią) - 50g
  • Siemię lniane - 2 łyżeczki

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Sos pikantny (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól - do smaku

Komosę ryżową płuczemy kilkakrotnie na sitku. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (powinno jej być dwa razy więcej niż ziaren). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, aż komosa zmięknie. 

Odstawiamy do ostudzenia.

Sałatę kroimy w paski, pomidory w kostkę, winogrona na połówki. Łączymy komosę, sałatę, pomidory, pomidory suszone i większość winogron (zostawiamy trochę do dekoracji). 

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i dzielimy na dwie porcje. Na górze układamy pokruszony ser, pozostałe winogrona i posypujemy siemieniem lnianym. Sałatkę podajemy od razu.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty