Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sajgonki z piekarnika

Sajgonki z piekarnika

Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku. Wyszły świetne - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na blasze można przygotować dużo sajgonek na raz, więc to dobry patent na imprezę.

Składniki:

Farsz:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowina) - 400g
  • Grzyby mun - 40g
  • Makaron sojowy - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Marchew - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawa 5 smaków - 2 łyżeczki
  • Pieprz, sól i chilli mielone do smaku

  • Papier ryżowy - u mnie ok 20 arkuszy (ale to zależy od ich wielkości)
  • Olej do posmarowania (2-3 łyżki)
  • Sos do podania - u mnie słodko-ostry

Farsz.

Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach kroimy w paski.

Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju smażymy cebulę i marchew. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy czosnek, a po minucie mięso mielone i grzyby mun. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Na końcu dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy razem minutę. W razie potrzeby doprawiamy. 

Farsz zostawiamy do ostudzenia.


Płat papieru ryżowego moczymy przez chwilę w wodzie. Kładziemy na desce i czekamy chwilę, aż zmięknie.

Nakładamy porcję farszu - na małe arkusze ok. 1 łyżeczkę, na duże arkusze 1 łyżkę.

Sajgonki z piekarnika


Zawijamy najpierw dół, potem oba boki.


Na końcu rolujemy od dołu, palcami utrzymując farsz, aby nie wypadał.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy 1 łyżką oleju. Układamy na niej gotowe sajgonki tak, aby zawinięcie było pod spodem.

Sajgonki smarujemy olejem (można to zrobić pędzelkiem silikonowym).

Pieczemy w 220 stopniach przez 15-20 minut, w połowie obracając. Odstawiamy na chwilę, aby trochę ostygły i podajemy z ulubionym sosem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty