Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sajgonki z piekarnika
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku. Wyszły świetne - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na blasze można przygotować dużo sajgonek na raz, więc to dobry patent na imprezę.
- Mięso mielone (u mnie wieprzowina) - 400g
- Grzyby mun - 40g
- Makaron sojowy - 100g
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 4 ząbki
- Marchew - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Przyprawa 5 smaków - 2 łyżeczki
- Pieprz, sól i chilli mielone do smaku
- Papier ryżowy - u mnie ok 20 arkuszy (ale to zależy od ich wielkości)
- Olej do posmarowania (2-3 łyżki)
- Sos do podania - u mnie słodko-ostry
Farsz.
Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach kroimy w paski.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy cebulę i marchew. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy czosnek, a po minucie mięso mielone i grzyby mun. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Na końcu dodajemy makaron sojowy, mieszamy i smażymy razem minutę. W razie potrzeby doprawiamy.
Farsz zostawiamy do ostudzenia.
Płat papieru ryżowego moczymy przez chwilę w wodzie. Kładziemy na desce i czekamy chwilę, aż zmięknie.
Nakładamy porcję farszu - na małe arkusze ok. 1 łyżeczkę, na duże arkusze 1 łyżkę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy 1 łyżką oleju. Układamy na niej gotowe sajgonki tak, aby zawinięcie było pod spodem.
Sajgonki smarujemy olejem (można to zrobić pędzelkiem silikonowym).
Pieczemy w 220 stopniach przez 15-20 minut, w połowie obracając. Odstawiamy na chwilę, aby trochę ostygły i podajemy z ulubionym sosem.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz