Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów!
Składniki:
Naleśniki - 8-10 sztuk:
- Mąka pszenna - 360g
- Jajko - 3szt
- Woda - 1,5 szklanki
- Mleko - 370ml
- Cukier - 1 płaska łyżeczka
- Sól - szczypta
- Olej do smażenia
Farsz:
Pieczarki - 700g
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Mozzarella - 250g (2 kulki)
- Grana Padano tarty - 4 łyżki
- Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki
Do panierowania:
- Mąka pszenna
- Bułka tarta
- Jajko - 2szt
- Olej do smażenia krokietów
Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie.
Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia.
Szykujemy farsz.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy pieczarki i cebulę, aż zmiękną i pozbędziemy się z nich nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Mozzarellę kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy usmażone pieczarki, mozzarellę, grana padano i chipotle.
Faszerujemy naleśniki. Na naleśniku układamy porcję farszu. Składamy boki do środka, a potem całość zwijamy w rulon.
Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę, w drugim roztrzepujemy jajka, do trzeciego wsypujemy bułkę tartą.
Zwinięte naleśniki panierujemy po kolei w mące, jajkach i bułce tartej. Krokiety smażymy porcjami na oleju z obu stron, aby ładnie się zarumieniły. Najlepiej smażyć na średnim ogniu, aby krokiety się nie spaliły, a ser w środku ładnie się rozpuścił.
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz