Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów!

Składniki:

Naleśniki - 8-10 sztuk:

  • Mąka pszenna - 360g
  • Jajko - 3szt
  • Woda - 1,5 szklanki
  • Mleko - 370ml
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia

Farsz:

Pieczarki - 700g

  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mozzarella - 250g (2 kulki)
  • Grana Padano tarty - 4 łyżki
  • Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki

Do panierowania:

  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Jajko - 2szt
  • Olej do smażenia krokietów


Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie.

Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia.


Szykujemy farsz.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy pieczarki i cebulę, aż zmiękną i pozbędziemy się z nich nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. 

Mozzarellę kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy usmażone pieczarki, mozzarellę, grana padano i chipotle.


Faszerujemy naleśniki. Na naleśniku układamy porcję farszu. Składamy boki do środka, a potem całość zwijamy w rulon. 

Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę, w drugim roztrzepujemy jajka, do trzeciego wsypujemy bułkę tartą.

Zwinięte naleśniki panierujemy po kolei w mące, jajkach i bułce tartej. Krokiety smażymy porcjami na oleju z obu stron, aby ładnie się zarumieniły. Najlepiej smażyć na średnim ogniu, aby krokiety się nie spaliły, a ser w środku ładnie się rozpuścił.

Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty