Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Smażone plantany z orzechami makadamia i morelami

Smażone plantany z orzechami makadamia i morelami

Plantany, czyli warzywne banany, można przyrządzać na słodko i na wytrawnie. Mają bardzo ciekawy smak, który świetnie podkręca dodatek cynamonu. Koniecznie wypróbujcie ten deser!

Składniki na 2 porcje:

  • Plantany - 2szt
  • Morele (najlepiej twardsze) - 2szt
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Cynamon - szczypta
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Orzechy makadamia - 30g
  • Syrop klonowy do smaku


Orzechy makadamia siekamy. Prażymy na suchej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Orzechy powinny lekko się zarumienić, ale nie przypalić. 

Morele kroimy na pół, pozbywamy się pestki. 

Plantany obieramy. Kroimy je na pół, a potem każdą połówkę na pół wzdłuż. Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Gdy się roztopi układamy ćwiartki plantanów, posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy 3 minuty. Po tym czasie obracamy i na patelnie dorzucamy jeszcze morele. Smażymy kolejne 4 minuty.

Na talerzach układamy plantany i morele. Posypujemy orzechami makadamia. Całość polewamy do smaku syropem klonowym. Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty