Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki, ale jest dużo szybsza i prostsza do zrobienia. To danie uda się każdemu!
Składniki na 4 porcje:
Sos:
- Mięso mielone - 500g
- Bulion - 200ml
- Marchew - 1
- Cebula - 1szt
- Pomidory krojone - 200ml
- Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Przyprawy:
- papryka słodka i ostra - po 2 łyżeczki
- czosnek suszony - 1/2 łyżeczki
- pieprz - do smaku
- Olej - 2 łyżki
- Ryż - 200g
- Kapusta biała - 1/2 główki
- Ser do zapiekania - ok 100g
- Olej do nasmarowania naczynia
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścinamy na tarce. Przesmażamy na 1 łyżce oleju, aż lekko zmiękną. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Dodajemy bulion, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kapustę dzielimy na liście.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Liście układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem i pieczemy przez około 15 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Kapustę można też obgotować.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy je olejem. Na spód dajemy trochę sosu, na to warstwę liści kapusty, połowę ryżu, porcję sosu mięsnego, znów liście, ryż, sos i kapustę. Na górze układamy tarty ser żółty. Zapiekamy w 180 stopniach przez 35-45 minut. Ser powinien się przypiec. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 minut i możemy podawać.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz