Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki, ale jest dużo szybsza i prostsza do zrobienia. To danie uda się każdemu!

Składniki na 4 porcje:

Sos:

  • Mięso mielone - 500g
  • Bulion - 200ml
  • Marchew - 1
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory krojone - 200ml
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra - po 2 łyżeczki
  • czosnek suszony - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - do smaku
  • Olej - 2 łyżki


  • Ryż - 200g
  • Kapusta biała - 1/2 główki
  • Ser do zapiekania - ok 100g
  • Olej do nasmarowania naczynia


Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścinamy na tarce. Przesmażamy na 1 łyżce oleju, aż lekko zmiękną. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Dodajemy bulion, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kapustę dzielimy na liście.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Liście układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem i pieczemy przez około 15 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Kapustę można też obgotować.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy je olejem. Na spód dajemy trochę sosu, na to warstwę liści kapusty, połowę ryżu, porcję sosu mięsnego, znów liście, ryż, sos i kapustę. Na górze układamy tarty ser żółty. Zapiekamy w 180 stopniach przez 35-45 minut. Ser powinien się przypiec. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 minut i możemy podawać.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty