Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z kurczakiem i morelami

Ta sałatka to eksplozja smaków - dobrze doprawiony kurczak, słodka morela i chrupiące pestki dyni. Składniki na 3-4 porcje: Kurczak pierś lub mięso z udka bez kości - 500g Olej - 1 łyżeczka Przyprawy: Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki Papryka słodka i papryka wędzona - po 1/2 łyżeczki Curry - 1 łyżeczka płaska Morele - 8szt Masło klarowane - 1 łyżeczka Sałata rzymska - 2szt Pomidor - 2szt Ogórek - 1szt Papryka - 1szt Sos balsamiczny do dekoracji Pestki dyni - 2 garście Sos: Oliwa - 2 łyżki Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Pieprz - do smaku Mięso z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Olej mieszamy z przyprawami - czosnkiem, paprykami i curry. Nacieramy mięso i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie smażymy. Odstawiamy do ostudzenia. Morele kroimy na ćwiartki. Smażymy na maśle klarowanym od strony, gdzie była pestka, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia....

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki, ale jest dużo szybsza i prostsza do zrobienia. To danie uda się każdemu!

Składniki na 4 porcje:

Sos:

  • Mięso mielone - 500g
  • Bulion - 200ml
  • Marchew - 1
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory krojone - 200ml
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra - po 2 łyżeczki
  • czosnek suszony - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - do smaku
  • Olej - 2 łyżki


  • Ryż - 200g
  • Kapusta biała - 1/2 główki
  • Ser do zapiekania - ok 100g
  • Olej do nasmarowania naczynia


Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścinamy na tarce. Przesmażamy na 1 łyżce oleju, aż lekko zmiękną. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Dodajemy bulion, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kapustę dzielimy na liście.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Liście układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem i pieczemy przez około 15 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Kapustę można też obgotować.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy je olejem. Na spód dajemy trochę sosu, na to warstwę liści kapusty, połowę ryżu, porcję sosu mięsnego, znów liście, ryż, sos i kapustę. Na górze układamy tarty ser żółty. Zapiekamy w 180 stopniach przez 35-45 minut. Ser powinien się przypiec. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 minut i możemy podawać.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty