Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka, która smakuje jak gołąbki, ale jest dużo szybsza i prostsza do zrobienia. To danie uda się każdemu!

Składniki na 4 porcje:

Sos:

  • Mięso mielone - 500g
  • Bulion - 200ml
  • Marchew - 1
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory krojone - 200ml
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra - po 2 łyżeczki
  • czosnek suszony - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - do smaku
  • Olej - 2 łyżki


  • Ryż - 200g
  • Kapusta biała - 1/2 główki
  • Ser do zapiekania - ok 100g
  • Olej do nasmarowania naczynia


Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścinamy na tarce. Przesmażamy na 1 łyżce oleju, aż lekko zmiękną. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Dodajemy bulion, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kapustę dzielimy na liście.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Liście układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem i pieczemy przez około 15 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Kapustę można też obgotować.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy je olejem. Na spód dajemy trochę sosu, na to warstwę liści kapusty, połowę ryżu, porcję sosu mięsnego, znów liście, ryż, sos i kapustę. Na górze układamy tarty ser żółty. Zapiekamy w 180 stopniach przez 35-45 minut. Ser powinien się przypiec. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 minut i możemy podawać.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty