Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Freddo Cappuccino

Freddo Cappuccino

Freddo Cappucino tot bardzo popularna w Grecji kawa na zimno. To rewelacyjny i bardzo orzeźwiający napój - idealnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni.

Składniki na 1 porcję:

  • Espresso - 1 lub 2 - zgodnie z twoimi preferencjami
  • Mleko zimne - 50ml
  • Kostki lodu - 4-8
  • Cukier lub syrop - do smaku


Do szklanki dajemy kostki lodu. Ja używam zazwyczaj 4 lub 5 kostek. Na lód wlewamy espresso. Mieszamy.

Zimne mleko spieniamy spieniaczem. Polecam do mleka dodać odrobinę syropu do kawy lub cukru - pianka będzie wtedy smaczniejsza i gęstsza.

Mleczną piankę wlewamy do espresso. Kawa wygląda najpierw tak jak na moim zdjęciu, a po chwili mleko łączy się z kawę.

Kawę można ewentualnie udekorować posypką lub gorzkim kakao.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty