Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Freddo Cappuccino

Freddo Cappuccino

Freddo Cappucino tot bardzo popularna w Grecji kawa na zimno. To rewelacyjny i bardzo orzeźwiający napój - idealnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni.

Składniki na 1 porcję:

  • Espresso - 1 lub 2 - zgodnie z twoimi preferencjami
  • Mleko zimne - 50ml
  • Kostki lodu - 4-8
  • Cukier lub syrop - do smaku


Do szklanki dajemy kostki lodu. Ja używam zazwyczaj 4 lub 5 kostek. Na lód wlewamy espresso. Mieszamy.

Zimne mleko spieniamy spieniaczem. Polecam do mleka dodać odrobinę syropu do kawy lub cukru - pianka będzie wtedy smaczniejsza i gęstsza.

Mleczną piankę wlewamy do espresso. Kawa wygląda najpierw tak jak na moim zdjęciu, a po chwili mleko łączy się z kawę.

Kawę można ewentualnie udekorować posypką lub gorzkim kakao.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty