Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Te babeczki były wynikiem przypadku, a okazały się smakową rewelacją! Kruche ciasto z masłem orzechowym, prażonymi jabłkami z aronią i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt (lub śmietana 12%) - 1 łyżka

Nadzienie:

  • Masło orzechowe (gładkie albo z kawałkami orzechów) - 3-4 łyżki
  • Jabłka prażone, słodzone - 300g
  • Aronia w cukrze - 4 łyżki
  • Cynamon - 1 niecała łyżeczka
  • Płatki migdałowe - 4 łyżki


Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i jogurt. Zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie zabieramy się za pieczenie babeczek. Bierzemy foremki na babeczki/tartaletki. Lepiej sprawdzą się większe foremki - ja mam takie o średnicy 10cm. Odrywamy kawałek ciasta i dokładnie wykładamy ciastem dno i boki. Arkusz papieru do pieczenia kroimy na kwadraty trochę większe niż foremki. Każdą foremkę z ciastem przykrywamy papierem, lekko dociskamy całość i dociążamy fasolą lub gotowymi obciążnikami. Dzięki temu tartaletki będą miały piękny kształt. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze 10 minut. 

Odstawiamy do ostudzenia.


Łączymy prażone jabłka, aronię i cynamon. 

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia.

Kruche babeczki smarujemy masłem orzechowym. Na każdą nakładamy porcję owoców i płatki migdałowe. 

Babeczki są najlepsze następnego dnia.

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią



Komentarze

  1. No ja myślę! takie babeczki u nas nie wytrzymałyby nawet 2 godzin... H&C pożarłaby na pniu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty