Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z kurczakiem i morelami

Ta sałatka to eksplozja smaków - dobrze doprawiony kurczak, słodka morela i chrupiące pestki dyni. Składniki na 3-4 porcje: Kurczak pierś lub mięso z udka bez kości - 500g Olej - 1 łyżeczka Przyprawy: Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki Papryka słodka i papryka wędzona - po 1/2 łyżeczki Curry - 1 łyżeczka płaska Morele - 8szt Masło klarowane - 1 łyżeczka Sałata rzymska - 2szt Pomidor - 2szt Ogórek - 1szt Papryka - 1szt Sos balsamiczny do dekoracji Pestki dyni - 2 garście Sos: Oliwa - 2 łyżki Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Pieprz - do smaku Mięso z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Olej mieszamy z przyprawami - czosnkiem, paprykami i curry. Nacieramy mięso i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie smażymy. Odstawiamy do ostudzenia. Morele kroimy na ćwiartki. Smażymy na maśle klarowanym od strony, gdzie była pestka, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia....

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Te babeczki były wynikiem przypadku, a okazały się smakową rewelacją! Kruche ciasto z masłem orzechowym, prażonymi jabłkami z aronią i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt (lub śmietana 12%) - 1 łyżka

Nadzienie:

  • Masło orzechowe (gładkie albo z kawałkami orzechów) - 3-4 łyżki
  • Jabłka prażone, słodzone - 300g
  • Aronia w cukrze - 4 łyżki
  • Cynamon - 1 niecała łyżeczka
  • Płatki migdałowe - 4 łyżki


Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i jogurt. Zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie zabieramy się za pieczenie babeczek. Bierzemy foremki na babeczki/tartaletki. Lepiej sprawdzą się większe foremki - ja mam takie o średnicy 10cm. Odrywamy kawałek ciasta i dokładnie wykładamy ciastem dno i boki. Arkusz papieru do pieczenia kroimy na kwadraty trochę większe niż foremki. Każdą foremkę z ciastem przykrywamy papierem, lekko dociskamy całość i dociążamy fasolą lub gotowymi obciążnikami. Dzięki temu tartaletki będą miały piękny kształt. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze 10 minut. 

Odstawiamy do ostudzenia.


Łączymy prażone jabłka, aronię i cynamon. 

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia.

Kruche babeczki smarujemy masłem orzechowym. Na każdą nakładamy porcję owoców i płatki migdałowe. 

Babeczki są najlepsze następnego dnia.

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią



Komentarze

  1. No ja myślę! takie babeczki u nas nie wytrzymałyby nawet 2 godzin... H&C pożarłaby na pniu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty